söndag 7 december 2014

Arbetare-Sverige: Röster från djupet

...arbetare i rörelse
...fast just här står de stilla i sin protest

Lastbilschaufförer organiserar protester fram till jul. Fusk med papper, bemanningsföretag och åkerier som utnyttjar chaufförer från låglöneländer. Facket tar strid mot försämringar för postanställda som pressas av allt hårdare villkor. Några röster från djupet av Arbetar-Sverige de senaste dagarna.

Samtidigt bekräftar SCB "omfattande missbruk av visstidsanställningar". Ny SCB-undersökning visar att 39 000 personer har jobbat hos samma arbetsgivare i mer än fem år utan att få fast anställning. SCB-rapporten visar att 547 000 människor i Sverige är visstidsanställda, vilket motsvarar 12,5 procent av alla sysselsatta. 

Allt stöd till lastbilschaufförernaMåndagen den 24 november inledde lastbilschaufförer runt om Sverige en protest som kommer vara fram till jul. Droppen som fick bägaren att rinna över för landets yrkeschaufförer var när en chaufför från Makedonien blev friad i tingsrätten i Sundsvall efter att ha blivit stoppad med falskt pass och körkort. Fusket med papper är vanligt förekommande och förutom att det leder till press på lönenivåerna så sätts trafiksäkerheten ur spel.

Yrkestrafiken i Sverige är redan en hårt utsatt bransch med bemanningsföretag och hänsynslösa åkerier som utnyttjar chaufförer från låglöneländer under slavliknande förhållanden. Man räknar idag med att 60 procent av all långtradartrafik i Sverige sker med utländska chaufförer. Med denna friande dom i Sundsvalls tingsrätt sänder man helt enkelt signalen till arbetsköparna att det bara är att köra på.
Lastbilschaufförerna stannar mellan 12:00 – 12:15 och 00:00 – 00:15 varje dag och lägger upp bilder från detta på Facebook och Instagram. Transport stöder protesten. Protesten på facebook.
Facket i uppror mot försämringar för postanställdaFackföreningen Seko Posten har startat ett upprop där man samlar namnunderskrifter från medlemmar och andra postanställda i protest mot de hårdare villkor som drabbar arbetarna när arbetsgivaren Postnord vill öka vinsten.

– Vi måste försöka göra något åt situationen. Det finns ytterst få postisar som inte kan ställa sig bakom det här. Jag har svårt att tänka mig att någon inte kommer vilja skriva på, säger brevbäraren Gunnar Westin till Internationalen.

– Det är en slakt av våra villkor som ledningen nu genomför för att kompensera sviktande vinster. Utdelningsarbetet blir längre och längre och man måste jobba mot klockan hela tiden. Vi hinner inte ta pauser och väldigt många brevbärare måste jobba över flera dagar i veckan, säger han.
Inga kommentarer: