tisdag 2 december 2014

Nu sopar vi banan med SD

...med eller utan nyval
Folklig resning för arbete och välfärd är vad som behövs

Tänk om det hade varit Stefan Löfvén som hade sagt det. Att nu mobiliserar vi arbetarrörelsen för verkliga förändringar, nu får det vara slut på den högerkurs som svensk socialdemokrati bedrivit allt för länge. Nu ska vi ta igen det som förlorats och genomföra en omfördelning för social rättvisa.

Sopa både Sd och den borgerliga alliansen av banan med en folklig mobilisering för arbete och välfärd. Massiva statliga investeringar och satsningar i välfärd, bostadsbyggande och klimat-omställning. Slut på det privata profiterandet på barn och gamla. Hundratusentals nya jobb i offentlig regi för fungerande äldreomsorg, sjukvård och kollektivtrafik.

Det hade varit ett program som kunnat få brett stöd i samhället. Arbete, höjda löner, stopp för osäkra anställningar, kollektivavtal, avprivatisering av offentlig verksamhet och reglering av kapitalet. Detta som inledning på en verklig maktförskjutning och demokratisering av samhället underifrån.

Tyvärr är det bara en dröm. Åtminstone att Stefan Löfvén och den socialdemokratiska ledningen ska ställa sig i spetsen för en sådan folklig rörelse. Hoppet står till gräsrötterna, behovet av ett folkligt uppror finns där. Låt oss inte förvandlas till vanmäktiga åskådare till det parlamentariska schackrandet.

Såväl Alliansen som Sd är ute efter att försvaga en redan politiskt svag s/mp-regering och pressa den till ytterligare kompromisser åt höger. Då borde arbetarrörelsen söka stöd hos folkets djupa lager istället. Tänkt dig hundratusentals på gatorna och politisk strejk mot högerpolitiken - då hade vågskålen kunnat väga över åt ett annat håll...

Inga kommentarer: