fredag 12 december 2014

Stefan Löfvén på högerkurs

...spolar löftena i budgeten

Budgeten är överspelad, meddelar Stefan Löfvén (s). Så säger han farväl till löftena om kompensation till pensionärer och arbetslösa. Det går naturligtvis inte att binda upp sig om han ska få till sin hett efterlängtade regering ihop med Folkpartiet och Centern.

LO-toppen vill klippa banden till Miljöpartiet och Löfvén ändrar sig nu även på den här punkten. Nu tänker S föra en "självständig" valkampanj inriktad på borgerligt äktenskap.

Läget klarnar allt mera och Stefan Löfvéns och socialdemokraternas grundläggande högerkurs kommer åter upp i öppen dager. Det är en konsekvent högerkurs som S har hållit nu i trettio år, i regeringsställning eller i opposition.

Socialdemokraterna övergav sitt välfärdsbygge och lystrade till storfinansens krav på omläggning av politiken i nyliberal riktning. Så anpassade man sig till avregleringar, privatiseringar, nedskärningar av välfärden och ökande klassklyftor.

Det var den högerkursen som gjorde många arbetare och vanliga människor desillusionerade och vanmäktiga, fick dem att tappa tron på det socialistiska projektet och öppnade upp för högern och extremhögern.

Toppskiktet inom socialdemokratin vill inte använda arbetarrörelsens potentiella styrka utan sätter sig hellre i knät på kapitalet och borgerligheten.

Det är en nederlagslinje som Stefan Löfvén kör. En politik för "mitten"-regering ihop med borgerliga partier, som fortsätter åtstramningspolitiken och orättvisorna, är också rena julklappen åt Sverigedemokraterna. 

Det är något helt annat vi behöver, ett vänsteralternativ, ett arbetaralternativ, ett alternativ för rättvise-reformer, ett jämlikt välfärdssamhälle och omfördelning av samhällets resurser för att skapa social rättvisa.Inga kommentarer: