tisdag 27 januari 2015

Dalai Lama: Jag är marxist

...jämlik fördelning väldigt viktigt, enligt Dalai Lama

"När det gäller social-ekonomisk teori, är jag fortfarande marxist", sade Dalai Lama under en föreläsning om världsfreden i Kolkata (tidigare Calcutta) i Indien och tillade att han beundrar marxismen eftersom den fokuserar på att minska klyftan mellan rika och fattiga.

"Men många marxistiska ledare är nu kapitalister i sitt tänkande. Det beror på deras motivation, tankar och bredare perspektiv", sade han.

"Det är väldigt viktigt för mig att i marxismen uppmärksamheten läggs på en jämlik fördelning. I kapitalistiska länder finns en växande klyfta mellan rika och fattiga," fördjupade sig den tibetanske religiöse och politiske ledaren.

Han kritiserade diskriminering av kvinnor och av människor från lägre kaster vara till skada för freden i Indien, men sade att "muslimer i Indien lever mer i fred än shiamuslimer i Pakistan."

Dalai Lama vädjade till de under 30 att göra det 21:a århundradet till ett "århundrade av fred."

"Det förra århundradet var ett århundrade av våld. Om vi gör detta till en dialogens århundrade, då blir det fredens århundrade. Jag komma inte att få se det under min livstid, men vi måste börja arbeta för det. Personer under 30 är det 21:a århundradets generation. Ni måste stoppa våldet med er vilja, visioner och visdom", sade Dalai Lama och krävde ett totalförbud mot kärnvapen.

En översättning från danska Socialistisk Information

Bloggar om politik, religion  Intressant


Inga kommentarer: