tisdag 20 januari 2015

Dynastin Wallenberg

...de verkliga kungarna i landet

Familjen Wallenberg, en av de mäktigaste finans-dynastierna i Europa, kontrollerar inte bara en tredjedel av den svenska bruttonationalprodukten, den har också genom sin ekonomiska maktställning ett oerhört politiskt inflytande. Bakom kulisserna.

När Peter Wallenberg dog igår stod genast representanter för hela eliten upp som en gemensam hyllningskör; Hans Majestät Konungen, Annie Lööf, Stefan Löfvén och många andra, för att ösa beröm över en familj som gått i bräschen för nedmontering av välfärden och försvagande av fackföreningsrörelsen.

De är sen länge vana vid Sveriges mäktigaste finansfamilj. När Wallenberg bjuder in till mingel säger politikerna inte nej. När Wallenbergs yttrar sig så lyssnar politikerna.

I den så kallade Saudi-affären, då det avslöjades planer på svensk hjälp till diktaturen i Saudiarabien med en vapenfabrik, framkom att Marcus Wallenberg i ett brev påverkat regeringen att fortsätta planerna när tveksamheter uppstod.

Samarbetet mellan staten och Wallenberg-kapitalet har gamla anor. Och har varit en god affär för dynastin. T ex har Jas Gripen varit oerhört inkomstbringande för Wallenberg-företaget Saab AB. 

Wallenbergarna har från början varit politiskt aktiva. Först som egna politiker inom borgarståndet, sen som nära partners till socialdemokraterna under Harpsundsandans tid. Nu har tiderna förändrats, men Wallenbergs inflytande består.

Wallenbergs är naturligtvis högerpartister, idag moderater och slåss för "valfrihet" (läs: egna profiterna) i skolan. De är också kärnkraftens förespråkare nummer ett. Det är därför frågan aldrig fått en politisk lösning. De vill naturligtvis gynna sina egna ägarintressen i ABB och dra fördel av statens risktagande.

"Verka, men inte synas" har varit dynastins valspråk under alla år. Det är hög tid att dra fram deras agerande och täta kontakter med de politiska beslutsfattarna i ljuset. Peter Wallenberg är borta, men familjens maktställning är kvar. Det är den kapitalmakten som hindrar oss från att skapa ett jämlikt och grönt välfärdssamhälle med jobb åt alla.

SvD: Åtta kända citat av Peter Wallenberg

Bloggar om politik, kapitalism  Intressant SkD NSK


Inga kommentarer: