lördag 3 januari 2015

Fattig efter ett helt arbetsliv

...200 000 pensionärer lever på gränsen
Det är väl ungefär så här man kan känna sig som pensionär, åtminstone när man tänker på pensionssystemet

Under 2014 uppdagades det att rekordmånga äldre nu lever i fattigdom. Enligt siffror från SCB levde 205 000 äldre ­under EU:s fattigdomsstreck 2012.
Det innebär att de tjänar mindre än 60 procent av medianinkomsten i landet och antalet har ökat kraftigt sedan 2003. Då var motsvarande siffra 125 000 människor. En oerhört negativ utveckling.

Margareta Stenström, 73, är en av alla pensionärer som lever på gränsen.
Hon började jobba när hon var 14 år gammal – i dag får hon knappt ut 6 800 kronor i månaden.
– Det är klart att jag känner bitterhet, säger hon.

Varannan kvinnlig pensionär lever i dag under fattigdomsgränsen.

Det nya pensionssystem, som de fyra borgerliga partierna och socialdemokraterna kom överens om under 90-talet, har blivit en chock för många. I det gamla ATP-systemet räknades de femton bästa åren som grund för pensionens storlek. I det nya systemet är det livsinkomsten som gäller och du straffas om du har vuxenstuderat, varit föräldraledig eller jobbat deltid.

Det här systemet måste rivas upp och göras mera jämlikt. Pensionärer måste också få en anständig levnadsnivå. Argumenten för skrotandet av ATP var genomfalska. Den så kallade "försörjningsbördan" har inte ökat och gör det inte heller i framtiden när det blir fler pensionärer. Detta därför att produktiviteten ökar och de aktiva kan försörja fler. 2 kommentarer:

Anonym sa...

Samtidigt får invandrade pensionärer minst lika mycket, och det utan att ha bidragit med en enda skattekrona.

Ronny Åkerberg sa...

Ja, de blir också fattig-pensionärer. Ger vi människor möjlighet att stanna i landet så måste de åtminstone få hamna på den nivån. Annars vore det ju förfärligt. Fler tiggare på gatorna vill vi inte ha. Inte heller någon ättestupa...