tisdag 13 januari 2015

Frankrike: En mänsklig våg av indignation

...men enorm statlig manipulation i den nationella enighetens namn
Uttalande från franska vänsterpartiet NPA

Miljontals människor marscherade i helgen i hela Frankrike som en reaktion på attacken mot Charlie Hebdo och tagande av gisslan. De flesta demonstrerade för yttrandefrihet, mot antisemitism och all slags rasism. Kamper och ambitioner som vi delar, precis som vi delar indignationen, sorgen och revolten hos den stora majoriteten av demonstranterna.

NPA beslutade att inte gå med i marschen i Paris för att inte bli delaktig i manipulationerna som iscensattes av Hollande och Valls i namn av "nationell enighet", byggd för att försöka få folk att tro att det finns gemensamma intressen mellan dem på toppen och de som lider av deras politik.

Alla "slaktarna i världen" eller deras representanter var där för att marschera. Således tillsammans med Hollande, Valls och Sarkozy, fanns Netanyahou, Orban fascisten och företrädaren för Putin, som fängslar och dödar journalister, afrikanska diktatorer, de brittiska, spanska, italienska och grekiska premiärministrarna, förkämpar för åtstramnings- och rasistisk politik, de bästa försvararna av trojkan och Nato... Många demonstranter uttryckte också sin vägran att försköna regeringen. I vissa städer fördömde demonstrationerna attacken mot Charlie Hebdo och tog samtidigt ställning mot islamofobi och repressiv politik, viktig grogrund för rasism i Frankrike.

För NPA sammanfaller kampen för yttrandefrihet och demokratiska rättigheter, liksom mot rasism med kampen mot islamofobi och antisemitism, repressiva lagar, mot regeringens politik, antisociala åtgärder och imperialistiska militära interventioner. Vi fortsätter denna kamp som kommer att intensifieras på grund av regeringens politik. Den nationella enighet som den försöker bygga är en fälla som smickrar chauvinistiska och främlingsfientliga fördomar mot strävanden hos majoriteten av dem som tog till gatan. Det syftar till att införa en politik i tjänst hos de stora kapitalägarna och bankerna på det arbetande folkets bekostnad.

Detta är anledningen till att NPA kommer att försöka ta förenande initiativ så brett som möjligt. Det är angeläget att arbetare, ungdomar, de folkliga klasserna, gör sin röst hörd oberoende av dem som genomför ett socialt och imperialistiskt krig mot arbetarna och folket.

Montreuil, 11 jan 2015

Översättning från International Viewpoint

Röda Malmö: Hyckleriet i Paris och Stockholm

Svt Opinion: "Satans hycklare"

Bloggar om politik, samhälle  Intressant SkD NSK


Inga kommentarer: