måndag 26 januari 2015

Grekland: Strålande seger för Syriza

...Syriza, Podemos - Venceremos

Förändringens vind blåser. Grekerna har tröttnat på de kapitalistiska diktaten och ger sitt stöd åt Syriza. Det finns problem för vänstern att tackla, men idag firar vi den storartade historiska segern!

Det är helt klart att Syriza blir största parti, men rösträkningen pågår i skrivande stund fortfarande och det kan bli så att partiet får egen majoritet i parlamentet.

Segern i Grekland ger naturligtvis inspiration för det nya vänsterpartiet Podemos i Spanien som också går starkt framåt.

Nu spirar hoppet om en vändning i hela Europa. Decennier av högerpolitik i olika skepnader, även socialdemokratisk, måste få sitt svar i form av arbetarmobilisering och framgångar för vänstern. Syrizas seger kan bli startskottet för en vänstervåg i Europa.4 kommentarer:

Anonym sa...

Syriza är ju rasister eftersom de tänker bilda regering med Oberoende greker som är invandringskritiska. Jonas Sjöstedt jublar men kan inte prata med SD, inkonsekvent så det dånar....

Ronny Åkerberg sa...

...till anonym:
Man ska nog akta sig för att dra alltför vidlyftiga paralleller mellan situationerna i Grekland och Sverige. Syriza blir inte rasister för att man ingår ett taktiskt samarbete med Oberoende greker. Jonas Sjöstedt har nog ingenting emot om Sd vill rösta mot vinster i välfärden.

Anonym sa...

Ronny

Så då kan alltså Alliansen ingå ett "taktiskt samarbete" med SD utan att du klagar?

Ronny Åkerberg sa...

...till anonym:
Knappast. Du vet jag har en sak för att bedöma om ett "taktiskt samarbete" är nåt bra och det är att det gynnar eller flyttar fram positionerna för arbetare och vanligt folk. Det gör inte Alliansens samarbete med Sd.