onsdag 7 januari 2015

Hon var Bob Dylans flickvän

...och hans källa till inspiration
Omslaget till albumet The Freewheelin´Bob Dylan

Många har sett omslaget till det smått klassiska Bob Dylan-albumet The Freewheelin´Bob Dylan och många har undrat över vem tjejen var utan att få veta svaret. Hon hette Suze Rotolo och dog 2011, bara 67 år gammal. Hon var Bob Dylans flickvän under åren 1961-64 och spelade en stor roll för hans utveckling under den här kreativa tiden.

1961 var året då Bob Dylan kom till New York och började skapa sig ett namn som folksångare. Han träffade Suze Rotolo samma år, hon 17 år gammal och han 20 år. Ganska snart flyttade de ihop. Året därpå reser Suze för att studera i Italien. 

Suze spelar en viktig roll i Bobs skapande, dels som radikal vänsteraktivist och dels som partner i kärleksförhållandet. 

Suzes föräldrar var medlemmar i det amerikanska kommunistpartiet. Suze själv var aktiv i medborgarrätts-rörelsen Congress of Racial Equality, liksom i anti-atomvapen-gruppen SANE. Jag kan tänka mig att Bob Dylan har influerats av Suze när det gäller många av de fredssånger och anti-rasistiska låtar som han gjorde under den här perioden.

Hennes frånvaro under tiden i Italien inspirerade också Bob Dylan till några av hans vackraste sånger han har gjort, bland annat Don´t Think Twice, It´s All Right som du kan lyssna på här, i en cover med Joan Baez (Dylans affär med henne kan ha bidragit till att förhållandet med Suze tog slut).

Wikipedia: Suze Rotolo


Bloggar om musik, bob dylan  Intressant


Inga kommentarer: