onsdag 28 januari 2015

Låt kol och olja stanna i marken

...gör satsningarna på förnyelsebar energi

Svenskt bistånd går till nya investeringar i kol och olja. Sedan 2013 har Sverige röstat ja till åtta av tio stora fossila investeringar i de stora utvecklingsbankerna, visar en granskning som Naturskyddsföreningens tidning Sveriges Natur har gjort.
Enligt den biståndspolitiska plattform som antogs av riksdagen i juni 2014 ska Sverige sträva efter att öka andelen förnybar energi i utvecklingsländernas energisystem och minskade utsläpp av växthusgaser. Men Sverige bryter mot sin egen politik.
Även Norge tänjer på gränserna och bryter mot sina egna utfästelser. Norge har som policy att inte borra efter olja i isfyllda vatten, för att det är riskabelt och svårt att sanera om man skulle råka ut för en olycka. 
Den norska regeringen har löst detta genom att ändra iskantens läge och nu är det fritt fram för oljebolagen att borra efter olja halvvägs upp till Svalbard och långt förbi den gräns som regeringens miljöexperter har satt.
Klimateffekterna accelerar
Samtidigt nås vi av rapporter som talar om rekordsmältning av GrönlandsisenGenom att skanna av jorden uppifrån rymden har forskare kunnat konstatera att istäcket på Grönland smälter snabbare än man tidigare trott. 277 kubikkilometer is försvinner varje år.
I en vetenskaplig artikel som publicerats i tidskriften PNAS beskriver amerikanska forskare hur isen på Grönland reagerar på klimatförändringar. Den beter sig nyckfullt och smälter framförallt mycket snabbare än man tidigare trott.
Forskare: All olja kan inte användas
En mycket stor del av all olja, gas och kol på jorden måste lämnas i marken — om vi inte vill ha en överhettad värld. Det framgår av en ny analys.
Analysen, som publiceras i Nature, har gjorts av forskare vid University College i London. De hävdar att en tredjedel av de kända oljereserverna, hälften av naturgasreserverna och 80 procent av allt brytbart kol på jorden, måste lämnas outnyttjade fram till 2050.
Annars försitter vi alla möjligheter att nå tvågradersmålet, det vill säga begränsa temperaturökningen under det här århundradet till högst två grader Celsius.
Bloggar om politik, klimat  Intressant

Inga kommentarer: