onsdag 14 januari 2015

Liv i universum

...men hur avancerade är vi?

Liv i bara var tionde galax, läste jag i Skånskan i går. Högst var tionde galax i vårt observerbara universum har förutsättningar för avancerat liv.
Det konstaterar en grupp astrofysiker efter att ha beräknat hur gammastrålningen som finns i de flesta andra galaxer skulle förstöra det ozonlager som krävs runt en planet för att ett mer avancerat liv än möjligtvis bakterier ska kunna uppstå.
Är detta dåliga nyheter för den som hoppas på liv ute i universum? Kanske inte eftersom universum rymmer cirka 100 miljarder galaxer. Minst. Det blir ändå en del att välja på.
Om vi håller oss till vår egen galax, Vintergatan, hur många stjärnor finns det där? Om man ska tro Wikipedia så rör det sig om 200-400 miljarder stjärnor enbart i vår egen galax. Uppskattningarna om hur många planeter som kan rotera kring dessa växer hela tiden. En annan fråga är hur många av dem som har förutsättningar för liv.
Enligt Aftonbladet uppger NASA, dvs den amerikanska rymdstyrelsen, att det kan finnas liv på 100 miljoner planeter i Vintergatan. Enligt AB tror man att det går att hitta utomjordiskt liv i universum inom loppet av tjugo år. Man har en plan för att systematiskt söka efter planeter som kan rymma liv.
Antalet upptäckta exoplaneter, dvs planeter utanför vårt eget solsystem, växer nu kontinuerligt. I skrivande stund handlar det om mer än 1 800 upptäckta exoplaneter.
Intressant och spännande, tycker jag. Hittar också en bok som verkar läsvärd, Jakten på liv i universum av Peter Linde, docent i astronomi vid Lunds universitet. Den kommer i nytryck i slutet av januari. Han har också en hemsida som är ett komplement till boken.
Annars försöker jag hålla lite distans till den här frågan. Någon lär ha sagt: Beviset för att det finns intelligent liv på andra ställen än Jorden är att de inte har hört av sig än...
Och någon annan menade att vi kanske borde leta efter intelligent liv på jorden först innan vi letar i rymden...
Åtminstone finns det anledning att vara ödmjuk. Så länge vi inte byggt ett samhälle utan fattigdom, förtryck, krig och förstörelse av ekosystemen så bör vi inte betrakta oss som särskilt högstående.


Inga kommentarer: