lördag 31 januari 2015

Malmö och romerna: Kommunen smiter

...från sitt självklara ansvar
Malmö kommun låter människor leva i total misär

Sovande personer skickas ut i kylan. Hundratals sover i eländiga tält utsatta för mordbrand och sabotage. Löften om härbärge skjuts på framtiden. Sopberget växer för att kommunen inte vill ta ansvar. Malmö kommuns likgiltighet inför människors misär är en eskalerande skandal.


Flera hemlösa som låg och sov väcktes. Lokalen var då överfull, med runt 150 besökare. Flera hemlösa behövde mitt i natten lämna lokalen. Sovande fick lämna sina madrasser, för att sätta sig på stolar eller lämna kafévärmen.

– Om Malmö stad vill stödja hemlösa på riktigt så fungerar det inte att stödja en verksamhet där man inte får sova, säger Saskia Gullstrand från nätverket solidaritet med EU-migranter.
– Malmö stad låter människor välja mellan att vara vakna hela natten eller att riskera att bli utsatta för hatbrott i tältläger.

"Är det rimligt att kräva att människor som vistas hela dagen utomhus i kylan ska tvingas sitta upp på en stol under hela natten om de vill komma in i värmen? De ska alltså förväntas vara vakna 24 timmar om dygnet. I hur många dygn kan Carina Nilsson vara vaken?", skriver Solidaritet med EU-migranter på sin facebook-sida.

Carina Nilsson (s) är ordförande i sociala resursnämnden och ansvarig politiker. Hon säger att kommunen inte kommer att få tillstånd att öppna upp ett härbärge i vinter.

– Alla har ju haft en plats att sova innan vi öppnade nattcaféet. Detta handlar bara om att kunna komma inomhus, säger hon.
Hon tror inte att bränderna har påverkat EU-migranternas vilja att sova i tältlägrerna.
– Vi talar om människor som är är överlevnadsexperter. Det här inte en ny situation för många av dom skulle jag tro, säger hon. Vakter sätts nu in för att mota bort hemlösa.

Vi noterar att Carina Nilsson gör det ena uttalandet värre än det andra och gång på gång visar upp en kallsinnig attityd till dessa våra medmänniskor.
Samtidigt håller sopberget i tältlägren på att bli en akut hälsorisk. Sopberget växer medan EU-migranterna förtvivlat ber om hjälp att få bort det. Nu har även andra malmöbor börjat lämna sina sopor på stadens närmsta soptipp. Kommunen vägrar medverka med en container. Man hänvisar till att tomten där migranterna bor har en privat ägare -alltså har kommunen inget ansvar.
Det har diskuterats vilket ansvar kommunen har för EU-migranternas välfärd. Svaret har varit noll fram till att vintern kom. Många migranter har valt att stanna i lägret och fler kommer ständigt. Det är inte rimligt att Malmö kommun överlåter åt en privat markägare att bemöta den uppkomna situationen. Man vägrar allt samarbete med argumentet att vi inte kan acceptera en kåkstad i Malmö. Under hösten bodde fler än hundra personer på platsen. Där finns inget vatten, inga toaletter och ingen sopcontainer. De boende i lägret är medvetna om att malmöborna ser med avsky på att platsen är skräpig. Man har fyllt sopsäckar och samlat allt på en plats.

Malmö kommun har anledning att skämmas över hur man agerar i den här frågan. Inga kommentarer: