torsdag 22 januari 2015

Vad gör vi med IS-krigare?

...straffa krigsförbrytelser och terrorbrott

I Örebro håller två familjer sorgevaka över två förlorade söner, bara 23 och 24 år gamla. Samtidigt försöker alla förstå. Varför reser ungdomar från Sverige till ett blodigt krig i Mellanöstern? Vänner till familjen berättar om två unga män som hoppade av skolan, hamnade utanför arbetsmarknaden och till slut anslöt sig till IS terrorarmé.

– Familjerna känner sig maktlösa. Någon övertygar våra barn om giftiga, extrema ideologier och vi vet inte vad vi ska göra, säger Mahdi Warsama som är ordförande i föreningen Afrikas Horn där de båda döda örebroarnas familjer är medlemmar.

Redo att dö för IS. Explosioner ekar när de två IS-männen uppmanar sina ­bröder i Sverige att ansluta sig till jihad.
Aftonbladet kan i dag visa unikt bildmaterial med svenska jihadister i Syrien.
Samtidigt berättar åter­vändaren ”Abraham” om varför Europa ska frukta nya terror­attacker.
– Den som leker med elden blir bränd, säger han.

Svenskar tar med sig barn till krigetAntalet personer som reser från Göteborg till Irak och Syrien för att strida med IS växer. Men det är inte bara om unga män som ansluter sig till terrororganisationen, utan även kvinnor och barn.

300 unga män kan ha rest från Sverige för att strida med islamistiska terror-grupper, enligt Säpo.
Nu vill Stefan Löfven agera så snabbt som möjligt.
– Vi är inte helt försäkrade från att det också kan hända i Sverige. Det är därför vi ska jobba både förebyggande, men också repressivt, så att vi kriminaliserar den typen av handlingar, säger statsministern till Aftonbladet.

Så här vill partierna att vi ska behandla IS-krigare i Sverige. Hans Linde från Vänsterpartiet säger så här:
– Svensk lag förbjuder krigsförbrytelser, terrorbrott och förberedelse av terrorbrott – även om dessa brott begåtts i annat land. Det är uppenbart att Islamska staten i dag gör sig skyldigt till både grova krigsförbrytelser och terrorhandlingar. Om det återvänder personer till Sverige från ett konfliktområde och de har begått brott förutsätter vi att de åtalas och döms utifrån svensk lagstiftning.

Röda Malmö: Hyckleriet i Paris och Stockholm

Röda Malmö: Barbariernas kamp

Bloggar om politik, islamister  Intressant

Bloggat: Svensson

2 kommentarer:

Thove sa...

Det är en risk i att behandla de som återvänder till Sverige endast som offer. De kan vara offer, men samtidigt har de deltagit i terrorism och det ska inte belönas med praktikplatser. Samtidigt så är det främst de muslimska länderna som tar stryk av terrorismen, Sverige är än så länge väldigt skonat. För att se till att det förblir så så borde man satsa på att minska rekryteringen och spridningen av idéer.
Vad anser du att man borde göra med de som återvänt? Jag har gjort en omröstning på plusett: http://www.plusett.nu/omrostning-4734/vad-tycker-du-att-man-ska-gora-med-atervandande-sv

Ronny Åkerberg sa...

Vill de hoppa av och ha hjälp med det så ska de naturligtvis få det. Har de gjort sig skyldiga till brott ska de åtalas.