måndag 23 februari 2015

Danmark: Terrorpaket möter kritik

...finns behov av en större insats

Både juridiska experter och vänstern är oroade över regeringens önskan att ge underrättelsetjänsten möjlighet till övervakning utan tillstånd av domare. Enhedslisten gör ett alternativt utspel för att stävja radikalisering efter terrorangreppet i Köpenhamn.

Regeringen har presenterat ett lagstiftningspaket på nästan en miljard kronor, vilket innehåller 12 konkreta initiativ för att stärka danska myndigheters åtgärder mot terrorism.

Pengarna kommer bland annat att gå till försvarets och polisens underrättelsetjänst som, enligt regeringen, kommer att få bättre möjlighet att bryta krypterade meddelanden på internet, övervaka medborgare som reser utomlands och förhindra radikalisering bland fängelseinterner.
Juridiska experter och vänstern är starkt kritiska till speciellt regeringens förslag att ge underrättelsetjänsten fler möjligheter att övervaka "misstänkta" medborgare, som avses i detta förslag kunna göras utan ett domstolsbeslut från en domare. Kritiken haglar över regeringen.
Enhedslisten presenterade samtidigt med regeringen sina egna förslag till åtgärder för att stävja radikalisering och terrorism. 
"Det finns ett behov av nya, skarpa insatser för att förebygga och förhindra att terrorism och politiskt motiverade attentat åter igen drabbar vårt samhälle. Polis och myndigheter har en stor andel i att terrorattacken inte utvecklade sig till något ännu värre än vad vi såg. Men händelserna visade också att det finns ett behov av en större insats. Det finns både behov av skydd för hotade minoriteter och förebyggande av radikalisering i utsatta bostadsområden, fängelser och andra områden", skriver Enhedslisten i ett pressmeddelande i samband med presentationen av handlingsplanen.
Till skillnad från regeringen, nämner Enhedslisten konkret "rasism" och "antisemitism", som nödvändiga mål för insatser mot radikalisering.
Enhedslistens utspel här
Källa: Modkraft
Bloggar om politik, terrorism Intressant

Bloggat: Svensson

Inga kommentarer: