måndag 2 februari 2015

Morden i Malmö

...vittnar om att något gått fel i samhället
På parkeringsplatsen på andra sidan gallerian ägde mordet rum

En ren avrättning på Mobilias parkering i Malmö i lördags kväll. Mitt bland barnfamiljer och shoppande. Flera bilar fick skotthål. Ren tur att ingen utomstående drabbades. Många obehagliga minnen från Malmös tidigare gangsterkrig kom i retur. Så här kan vi naturligtvis inte ha det.

Den mördade 30-årige mannen har också direkta kopplingar till Malmös undre värld och de tidigare gänguppgörelserna. Kopplingar till K-falangen och Brödraskapet.

Om vi ska förstå de här händelserna och företeelserna måste vi ta med de underliggande samhälls-förändringarna de senaste decennierna i bilden. Knäppgökar som velat bilda kriminella gäng har nog alltid funnits, men de har inte alltid haft lätt för att rekrytera.

Idag har de lätt att rekrytera. Framför allt rekryterar de arbetslösa unga killar med noll framtidsutsikter och ofta med trassliga hemförhållanden.

Så länge Sverige var ett mera jämlikt välfärdssamhälle fanns ingen grogrund för den här typen av beväpnade gangstergäng. Med omläggningen av politiken mot massarbetslöshet, åtstramningar i välfärden och ökande klyftor kom också gängkriminaliteten som ett brev på posten.

Det är inte i första hand en invandringsfråga utan har social bakgrund. Först ut var svenne-gängen Hells Angels och Bandidos som låg i öppet krig mot varandra, med många döda, även en utomstående och med sprängningar i Malmö, i mitten av 90-talet. Sen dess har det skett en formlig explosion av gängbildningar.

Ökad rekryteringsbas

Bakgrunden är att fler unga killar idag utsätts för en cocktail av riskfaktorer för kriminalitet, som leder fram till att medlemskap i ett gangstergäng framstår som ett alternativ.

På många håll i landet är många unga nu drabbade av dåligt fungerande skolor, arbetslöshet, fattigdom och trångboddhet. En eller några faktorer av dessa behöver naturligtvis inte göra unga killar kriminella, de flesta blir det inte. Men när antalet riskfaktorer adderas ökar risken. 

Tillsammans med dåligt vuxenstöd, psykiska problem, drogmissbruk eller andra svårigheter skapas det som får situationen att spåra ur.

Ska vi minska rekryteringen till kriminella gäng då måste också fler unga få chansen att växa upp under vettiga förhållanden, med fungerande samhällsfunktioner och hopp om framtiden.

AB: Han hade ett pris på sitt huvudInga kommentarer: