tisdag 3 februari 2015

Var finns Sveriges Chicago?

...svaret är: ingenstans!
Nej, Malmö går knappast att likna vid Chicago...

Malmö, Göteborg... flera orter har pekats ut som "Sveriges Chicago". Sant är att det finns fler gangstergäng än någonsin och att de finns på allt fler orter. Men Chicago? Nej, det ligger långt från den svenska verkligheten.

Antal mord per 100000 invånare och år var hela 18,8 i Chicago vid mitten av 20-talet, vilket var en fördubbling jämfört med sent 10-tal. Idag ligger siffran på drygt 15 i Chicago. I Sverige har motsvarade siffra legat kring ett (1) sedan 1700-talet.

I Sveriges storstäder är mordfrekvensen något högre än genomsnittet för hela landet, men bara nån tiondel. I Malmö har det varit mera dödligt våld orsakat av skjutvapen.

Våldsbrottsligheten i stort minskar dock, i Sverige och i hela västvärlden. Antalet mord har halverats sen 90-talet. Antalet anmälda brott är nere på rekordnivåer i Malmö.

Jämsides med den positiva utvecklingen i stort finns tillväxten av gängkriminaliteten. De kriminella nätverken i Sverige blir allt fler och finns nu även på mindre orter. Den organiserade brottsligheten har ökat kraftigt i omfattning.

I Malmö/Skåne har vi sett detta. Det började med mc-kriget på 90-talet med 12 dödsoffer. Under 00-talet kom en ny flora av gäng-grupperingar. Under de interna uppgörelserna 2004-2010 avrättades nio män. Mordet vid Mobilia i lördags var en fortsättning. 

Den konflikten kan vara över, men våldsspiralen fortsätter. Antalet sprängningar i Malmö är rekordmånga, man är nu uppe och tangerar förstaplatsen i Europa. Nya konflikter ersätter de gamla. Senaste året har Malmö drabbats av ett 20-tal sprängattentat, några med granater in i lägenheter med människor.

Gängkriminaliteten ska naturligtvis inte överdrivas, men samtidigt säger den något om livsvillkoren för många ungdomar idag. Ökande ojämlikhet, ökande segregation, arbetslöshet och bostadsbrist - dåliga skolresultat och dåliga framtidsutsikter medverkar till en breddad rekryteringsbas för kriminella gäng.


Röda Malmö: Morden i Malmö

Bloggar om politik, kriminalitet  Intressant SkD

Inga kommentarer: