söndag 1 mars 2015

Film: Bikes vs Cars

....ett revolutionärt redskap


Efter Bananas! och Big Boys Gone Bananas! kommer nu Fredrik Gerttens nya film Bikes vs Cars, som utforskar det trafikdrama som pågår runtom i världen varje dag. Den efterlängtade och omtalade dokumentären som tar ett grepp om cykelns samhällsförändrande roll i en pågående trafikrevolution!

"The bicycle, an amazing tool for change. Activists and cities all over the world are moving towards a new system. But will the economic powers allow it?"

Klimatför­ändringar och trafikstockningar gör att många människor istället tar till cykeln. Men dålig stads­planering och bilkaos skördar varje dag ett stort antal cyklisters liv och många kräver nu säkra cykelbanor. Aktivister och politiker som arbetar för en förändring ställs emot en miljardindustri som gör allt i sin makt för att hålla samhället bilberoende. Idag finns det en miljard bilar i världen, år 2020 räknar man med det dubbla. Det är en ojämn kamp som förs i städer som Los Angeles och São Paulo mot den gigantiska bilindustrin samtidigt som Köpenhamn visar på en annan framtid... Bikes vs Cars följer cyklisternas kamp mot ett bildominerat samhälle och visar de revolutionära förändringar som kunde ske om städer övergav sitt bilcentrerade fokus.

Onsdag 3 mars visas Bikes vs Cars på Doc Lounge i både Malmö och Lund och på fredag 6 mars är det premiär i hela landet med bland annat galapremiär på nyöppnade biografen Panora i Malmö.

Läs mer i Skånskan: "Revolutionärt redskap"
SR: Cykelrevolution mot massbilism
Filmens hemsida
Folkets Bio om filmen

Bloggar om politikfilm  Intressant

Inga kommentarer: