onsdag 25 mars 2015

Ingen skola för romska barn?

...ett upprop för barnens rättigheter

Det har startat ett upprop i Umeå. Det handlar om alla barns rätt till skolgång. Umeå kommun har nämligen beslutat att barnen till de EU-migranter – framförallt romer från Rumänien – som tigger i Umeå, inte ska få gå i skola under sin vistelse i staden. Ett beslut som går rakt mot både FN:s barnkonvention och svensk lag. Alla barn har rätt att gå i skolan...

Läs fortsättningen på Emma Lundströms artikel i veckotidningen Internationalen här

Bloggar om politik, romer  Intressant

2 kommentarer:

Anonym sa...

Komplett vansinne. Är det inte bättre att svenska myndigheter gör allt för att få romerna att låta deras barn gå i skola hemma i Rumänien? (där det är skolplikt precis som här). I ett land där de behärskar språket, vilken möjlighet tror du att de har att klara sig i skolan här utan att kunna ett ord svenska? Och vilken möjlighet tror du svenska kommuner har att över en natt ordna fram undervisning för romska barn, utöver alla stora utmaningar som redan finns relaterade till nyanlända asylsökandes barn? Och hur tror du att det kommer funka med att ordna undervisning för romska barn som likt föräldrarna reser regelbundet mellan Sverige och Rumänien? Hur ska kommunerna överhuvudtaget kunna planera för vilka resurser som krävs när behoven hela tiden växlar? Man tar sig för pannan.

Ronny Åkerberg sa...

Klart att det går att ordna undervisning för de romska barnen! Det finns massor av andra barn här tillfälligt från länder över hela världen. Deras föräldrar är här för att arbeta eller studera eller nåt annat. Under tiden får deras barn undervisning på internationella skolor på engelska, dessutom undervisning i svenska och i sitt hemspråk. Klart det måste gå att ordna en lämplig undervisning även för romska barn. Bara viljan finns. Pengar finns det ju gott om.