måndag 16 mars 2015

Israel: En gemensam arabisk lista

...som kan förändra spelet

av Michel Warschawski

Den arabiska gemensamma listan kan i bästa fall skapa en dynamik som avslutar femton års nedgång för folklig mobilisering bland den palestinska minoriteten.

Det var efter ett snabbt infall som Benjamin Netanyahu meddelade nyval för 17 mars ...

Med en bekväm majoritet även efter det borgerliga partiet Yesh Atids utträde ur regeringen kunde Netanyahu ha förblivit sittande tyst och lugn fram till slutet av sin mandatperiod och fortsätta sin kompromisslösa och självmordspolitik, som går så långt som att provocera fram en kris för alliansen med USA.

Ett Likud utan opposition

Allt tyder på att detta val blir ett uttryck för ingenting och att allt kommer att vara detsamma efter 17 mars. Men Netanyahu uppskattas inte, det skulle vara fel att säga, och hans inrikes- såväl som utrikespolitik har inte varit en framgång: ekonomiska tillväxten släpar efter, fattigdomen har ökat igen och Israels internationella isolering är utan motstycke. För att inte nämna den militära aggressionen mot Gaza, som för den judiska staten, var ett misslyckande.

Så när alla opinionsundersökningar visar att Likud vinner, är det inte så mycket på grund av den högerorienterade koalitionens resultat, utan snarare på grund av det hopplösa i det som fortfarande kallas oppositionen. Genom att gå samman i en gemensam politisk lista, tänkte Arbetarpartiet, lett av Yitzhak Herzog, och "Movement", som leds av förre utrikesministern Tzipi Livni, att vinna majoritet i nästa val, men deras genombrott har uteblivit. Väljarna är inte så dumma som man brukar skriva i media. De har förstått att den nya koalitionen bara ett Likud B, som inte bara saknar ett svar på Netanyahu, utan som öppet förespråkar en nationell samlingsregering. Väljarna föredrar alltid den ursprungliga produkten framför en tandlös kopia....

Låt oss tillägga att även om de får fler röster än Likud, så kommer duon Herzog-Livni inte att kunna bilda en majoritetskoalition av center-vänsterpartier. Så man ska inte vänta sig någonting av nästa val... utom bland de arabiska väljarna, och i detta avseende bevittnar vi en veritabel revolution.

Enhetsdynamik kring gemensamma listan

Ändringen av vallagen, som utrikesminister Avigdor Lieberman från extremhögern låg bakom, har höjt spärrgränsen och tvingat alla arabiska partier att komma samman i ett valförbund: kommunister, nationalister och islamister är således förenade i "gemensamma listan", och om de lyckas mobilisera de palestinska väljarna i Israel, kan de vinna 14 platser, en del drömmer till och med om 15, och skulle därmed bli den tredje största grupperingen i Knesset. Denna enhetsdynamik har gjort att ett par hundra judiska aktivister från den icke-sionistiska vänstern har gått samman för att stödja den enda lista som markerar ett motstånd mot den dominerande diskursen och konsensusen inom den judiska befolkningen.

Det viktigaste nu är att övertyga de arabiska israeliska väljarna att rösta, för de senaste två decennierna har soffliggarna utgjorde nära 50 procent. Om det lyckas med att skapa en dynamik med den "gemensamma listan", kan vi rimligen förvänta oss att det kommer att fortsätta efter valet och på så sätt avsluta femton års nedgång för folklig mobilisering bland den palestinska minoriteten i Israel. I denna mening handlar bildandet av en gemensam arabisk lista inte bara om valet, utan kan ändra hela spelet.

Michel Warschawski är föreståndare för Alternative Information Center i Jerusalem. Översättning från danska Socialistisk Information.


Bloggar om politik, israel  IntressantInga kommentarer: