lördag 14 mars 2015

Oseriös ryktesspridning i AB om ukrainska socialister

...Aftonbladet undanhåller information som går emot deras tes

• Ett eko av den statliga ukrainska propagandan om ”landsförrädare”

• Vänsterpartiets samarbete med Borotba har aldrig varit hemligt

”Aftonbladet avslöjar: V gav bistånd till pro-ryssar”. Artikeln slogs upp stort i Aftonbladet på onsdagen (11/3), och syftar på att Vänsterpartiet genom sin internationella organisation VIF sedan flera år tillbaka har haft ett samarbete med det ukrainska socialistpartiet Borotba och gett dem runt 220 000 kronor i bidrag med Sida-pengar över flera års tid. Detta långt innan kriget i Ukraina bröt ut.
Det här samarbetet är inte heller något som Vänsterpartiet har hemlighållit utan tvärtom något som man har redogjort för. Se bland annat den senast publicerade rapporten från VIF: Rapport från besök hos Borotba, socialistpartiet i Ukraina, 5-7 april 2013, där det framgår att pengarna bland annat har gått till att betala hyran för partilokal i Kiev: ”De aktiva medlemmarna beskriver lokalen som ovärderlig i partiets arbete. Den utgör ett nav och erbjuder både kontorsutrymmen men också en större möteslokal.” (Partilokalen blev senare sönderslagen och ockuperad av ukrainska nazister i februari 2014, efter segern för den nationalistiska revolutionen på Majdan.)

Så långt är allt sant, VIF har donerat pengar till ukrainska socialister, och eventuellt har pengarna förts över på fel sätt, med personkonton istället för organisationskonton. Men resten av Aftonbladets artikel är rena spekulationer och (medvetna eller omedvetna) lögner där Borotba beskrivs som ”pro-ryska separatister” och ”Putin­agenter” utan några som helst bevis.
Läs resten av artikeln i veckotidningen Internationalen
Bloggat: Svensson

Inga kommentarer: