tisdag 3 mars 2015

Rosengård: Krävs långsiktigt hållbara lösningar

...fackens åtgärder blev en blåslampa under beslutsfattarna
Social misär, segregation och högerpolitik har underminerat skolorna i Rosengård

Fackens aktion och skyddsombudens beslut att stänga Verner Rydén-skolan har uppenbarligen haft effekt. Skolkommunalrådet Anders Rubin (s) gjorde en pressad figur i måndagskvällens Sydnytt där han lovade allt och bedyrade att "pengar är inget problem".

Vad som händer i praktiken återstår att se. Problemen är inte nya. Flytten av elever från Örtagårdsskolan (en annan Rosengårdsskola) till Verner Rydén var uppenbart ingen succé, vilket facken varnade för. Det gick dessutom till på ett sätt som var allt annat än bra.

Nu har man hamnat i ett läge som kräver akuta åtgärder. Under måndagen har ett åtgärdsprogram upprättats. Det är viktigt att man hittar långsiktigt hållbara lösningar, annars riskerar den nuvarande situationen att uppstå igen.

– En skola som är som Verner Rydén, med problem, behöver fler lärare för att kunna möta alla elever, säger Roine Selind, ordförande i Lärarförbundet i Malmö.

Det är klart att 10-20 stökiga killar inte är orsak till problemen - de är snarare ett symptom på problemen i skolväsendet (dessa 10-20 killar dyker upp varje gång det har gått för långt eller då ett högstadium läggs ner i Malmö).

Många år av felaktig politik har försatt Rosengårds barn och ungdomar i en ohållbar situation. Ordföranden i stadsdelsnämnd Öster, Andreas Konstantinidis (S), erkänner också detta när han säger:
– Det behövs stora investeringar – och kontroversiella satsningar. Värner Rydén har ett normalstort högstadium med 200 elever. Men eftersom man har många elever med särskilda behov behöver man extra stöd. Och då är det inte bra att det är 200, det borde högst vara 100-120.

Inga kommentarer: