söndag 1 mars 2015

Rosengård: Skyddsombud stänger skola

...många års högerpolitik bakom problemen
I morgon måndag är Värner Rydén-skolan stängd för åk 6-9

Högstadiet på Värner Rydénskolan stängdes efter stort elevbråk i fredags. Skyddsombuden i de båda lärarfacken beslöt att stänga högstadiet eftersom säkerheten inte kunde garanteras.

Grundskoledirektör Anders Malmquist beskriver att det är 10-20 pojkar som står för bråken. Men så är det alltid när en skola fungerar dåligt och när många elever inte mår bra - då är det alltid toppen på ett isberg i form av några "stökiga" killar.

Men lärarfacken har länge varnat för följderna av att man lagt ner högstadiet på Örtagårdsskolan och Rosengårdsskolan och överfört eleverna till Värner Rydénskolan.
–  Det beror på att man tryckt in för många elever på skolan sedan man stängde Örtagårdsskolan i höstas och flyttade över eleverna till Värner Rydénskolan. Vi varnade för detta, och fick tyvärr rätt, säger Catharina Niwhede, ordförande för Lärarnas Riksförbund i Malmö.
–  Våra ombud ville att man skulle jobba med en plan för sammanslagningen, men det fanns ingen tid för det.
Värner Rydénskolan i Malmö var länge den skola i Rosengård där 9:orna hade högst betyg. Men efter en stor omflyttning av elever och lärare i höstas hände något. I julas hade niondeklassarna sämsta snittet i hela Malmö.
Ytterst bottnar problemen i Rosengård i många års högerpolitik som har skapat och konserverat massarbetslöshet, åtstramningar, bostadsbrist, fattigdom och segregation. För många unga ter sig framtiden dyster. Nedskärningar, nedläggning av förberedelseklasser och ökad arbetsbörda för lärarna spär nu på problemen.
De ansvariga i staden lär vilja ha en quick-fix för att komma igång med skolverksamheten vid Värner Rydén igen på tisdag - utan att problemen löses i grunden. Vi får se hur det går. Det är bra och viktigt att protesterna fortsätter.

Inga kommentarer: