tisdag 10 mars 2015

Saudiavtalet: Satt långt inne

...Löfvén fick vika ner sig
En diktatur är en diktatur

Märkligt är att detta kontroversiella militära avtal med en av världens värsta religiösa diktaturer överhuvud kom till stånd och dessutom förlängdes. Först ingicks avtalet under förra socialdemokratiska regeringen 2005 och sen förlängdes det av Allians-regeringen 2010. Wallenberg och andra profitörer ville krama avtalet, så ville även Stefan Löfvén (s) - men det blev till slut ohållbart.

När avtalet skrevs 2005 lovade svenska regeringen att hjälpa saudierna att tillverka vapen. I utbyte ska Saudiarabien beställa ett radarsystem av Saab. År 2012 avslöjar Sveriges Radio att Totalförsvarets forskningsinstitut försökt hjälpa saudierna att bygga en avancerad vapenfabrik. Skandalen slutar med att försvarsministern avgår. 

Det framkommer också att påtryckningar för att bygga en vapenfabrik förekommit från Marcus Wallenbergs sida. Det militära samarbetet har hela tiden haft vapenhandlarnas profiter som ett viktigt motiv. Ett 30-tal höga företrädare för storfinansen varnade på DN-debatt nyligen för att ett brytande av avtalet skulle ge Sverige dåligt rykte.

Det är naturligtvis precis tvärtom. Sveriges tidigare goda rykte som försvarare av mänskliga rättigheter och de små nationernas suveränitet fläckas i hög grad av samröre med förtryckare av värsta sort. Mycket bra att Stefan Löfvén fick ge sig i den här frågan.

Bloggar om politik, saudiarabien  Intressant


Inga kommentarer: