söndag 15 mars 2015

Syndikalister i Ukraina: Fascistiska faran störst i öst

...värst i de ryskockuperade områdena

Även om vänstern är svag i Ukraina finns det fortfarande handlingsutrymme, menar syndikalister från organisationen Autonoma Arbetarunionen. I de ryskockuperade områdena är befolkningen däremot klämd mellan ukrainsk och rysk nationalism.

Stora delar av den västeuropeiska vänstern övervärderar extremhögerns inflytande i ukrainsk politik, menar aktivister från Autonoma Arbetarunionen. Extremhögern fick 13 av 450 platser i det ukrainska parlamentet i senaste valet. Svoboda och Högra Sektorn kom inte över spärrgränsen på fem procent.

Den största faran just nu kommer från centrum-höger-politikerna, som försöker pressa igenom antidemokratiska lagar med kriget som ursäkt.

Inte heller utanför parlamentet sätter extremhögern dagordningen, menar aktivisterna, även om de har ett visst inflytande på militära enheter i östra Ukraina. Även om flera västeuropeiska nynazister deltar i Azov-bataljonen så är det ingen entydig tendens. I högre grad ser man att högerextremister sympatiserar med Ryssland och att europeiska fascister kämpar på separatisternas sida i Donbas.

- Vi betraktar den så kallade folkrepubliken som en högerextremistisk junta, stödd av den ryska staten med både soldater och vapen, säger aktivisterna.

Läs hela intervjun med de ukrainska syndikalisterna i danska Modkraft.

PS. Detta inlägg ska inte ses som ett ställningstagande från Röda Malmö när det gäller analysen av situationen i Ukraina utan som information för att bidra till bilden. Bloggen har tidigare publicerat material från flera olika vänsterorganisationer i både Ukraina och Ryssland.

Bloggar om politik, ukraina  Intressant


Inga kommentarer: