söndag 26 april 2015

Avhysningen av eu-migranter stoppas

...krävs långsiktig lösning för hemlösa

På måndagsmorgonen skulle EU-migranternas läger vid Industrigatan tömmas. Men ett överklagande av beslutet i sista stund skjuter upp kommunens planer.

I morgon måndag skulle eu-migranter vräkas från sina hem. Människor som inte fått den mest grundläggande hjälp med sophämtning och avlopp skulle kastas ut med den påhittade anledningen att det inte är rent nog där de bor.

Men kommunens beslut överklagas nu till länsstyrelsen.
– Det stoppar avvisningen, säger Malmös stadsjurist Andrea Hjärne Dalhammar.

I ett uttalande säger nätverket Solidaritet med eu-migranter följande:

"Vi kräver en långsiktig lösning för hemlösa!

Imorgon planerade Malmö Stad att avhysa de boende från sina hem på ödetomten på Industrigatan. Nu är avhysningen tillfälligt förhindrad. Hade det inte varit för att solidariska Malmöbor gått ihop och kämpat tillsammans med de boende, hade över 100 människor imorgon kastats ut från en dålig situation till en mycket sämre! Men även om avhysningshotet är tillfälligt avvärjt kommer vi imorgon att finnas på plats och visa vårt stöd och solidaritet med de boende, och se till att deras rättigheter respekteras. Och vi kräver fortfarande en långsiktig lösning av Malmö Stad.
Många har bott på platsen i allt från flera månader till upp till två år, och för de flesta av dem är det det närmaste ett fast hem som de har möjlighet att få i Malmö idag. I brist på billiga bostäder och hjälp från ett officiellt skyddsnät, så har lägret i Sorgenfri inneburit en grundläggande trygghet i att kunna vara tillsammans med andra och en fast plats att sova och laga mat på. Att kunna vara tillsammans och hjälpas åt under svåra omständigheter är avgörande för såväl välmående som ork och hopp att fortsätta kämpa.
Tomten på Industrigatan är självfallet varken ett bra eller ett långsiktigt alternativ. Men det har i nuläget varit det enda alternativet. En avhysning skulle inte bara riskera människors hälsa och säkerhet, utan även multiplicera problemen för staden eftersom de hemlösa inte upphör att existera bara för att de körs bort från en plats.
Tre dagar på natthärbärge och sedan rakt ut på gatan är inte ett seriöst förslag. Vi kräver av Malmö Stad:
-att erbjuda ett reellt alternativ för de boende i Sorgenfrilägret – dvs en ny plats som har den sanitära struktur som krävs
-att de boende får stanna i Sorgenfrilägret under tiden tills ett sådant långsiktigt alternativ presenteras
-att Malmö Stad upphör med häxjakten på hemlösa och tar fram en långsiktig handlingsplan för hur staden ska hantera den ökande hemlöshetsproblematiken".

Solidaritet med eu-migranter på facebookInga kommentarer: