torsdag 16 april 2015

Boktips: Familjen Vinge

...en bok av Maria Sandel


– Kanske det inte är stort bättre i andra länder, sade morsan försonligt. Eller hur, Torsten? Du, som varit ute.

– Ungefär detsamma i stort sett, sade den unge mannen. Fast i ett hänseende står då Sverge över alla andra – klasshatets bitterhet.
– Åh prat, sade Ville, vi som är så lugna. Vi hata...
– Vi! Jag menar överklasshatet mot oss, det hetsigaste, mest oförsonliga och småsinta hat som finns, tror jag.

Familjen Vinge, som gavs ut första gången 1909, handlar om en grupp människor i Stockholms arbetarkvarter. Det är ont om bostäder och svårt att få jobb. Många försöker dränka sina sorger i alkohol. Andra väljer att sparka neråt och lura sina fattiga medmänniskor på pengar.

Men här finns också människor som försöker hålla ihop och klara sig på det lilla man har. De hjälper sina grannar, går på fackföreningsmöten, läser böcker, målar tavlor, skriver verser och bjuder på kaffe.

Liksom Maria Sandels andra böcker är Familjen Vinge en realistisk skildring av förtryck och människors lidanden. Men också av hur vänskap och solidaritet lyckas överleva mitt i eländet.

Familjen Vinge är knappast det som brukar ses som traditionell kärnfamilj – utan snarare det som i dag kallas ”stjärnfamilj”, med en ensamstående änka i spetsen. Bland storstädernas arbetare var det mycket vanligt med ensamstående föräldrar och olika typer av kollektivboende. Maria Sandel var en av de första författare som beskrev den verkligheten.

Familjen Vinge publicerades från början som följetong i dagstidningen Social-Demokraten. En reviderad version gavs ut av Bonniers förlag 1913. Detta är ursprungsversionen.


2 kommentarer:

Eva Elzinga Göteborg sa...

Har läst din blogg ibland för att få tips om trevligheter i Köpenhamn. Förra vårvintern upptäckte jag , 15 eller kanske bara 10 sorters blommande Helleboris i Botanisk Have.Dåligt minne!Häromdagentittade jag på det ovanliga trädet i Malmö.

Upptäcker mycket annat läsvärt. T.ex. dagens skämt om järnvägen. För att inte tala om Maria Sandels. Tack!

Ronny Åkerberg sa...

Tack för din vänliga kommentar, Eva!