lördag 18 april 2015

Boktips: Järnblod

...Liza Marklund avslutar serien om Annika Bengtzon

Ja, efter arton år med den kvinnliga deckarhjälten Annika Bengtzon avslutas nu serien med den elfte thrillern Järnblod. Jag har ända sen Sprängaren kom 1998 följt den här serien och naturligtvis måste jag läsa den sista boken också.

Så här står det på Wikipedia: "Med Sprängaren bröt Liza Marklund normerna för den svenska deckaren. Hon introducerade en kvinnlig hjälte, kvällstidnings-reportern Annika Bengtzon, i en genre där detektiverna var män. Hon introducerade bihandlingar som inte bara rör kriminalgåtan utan också huvudpersonens privatliv och aktuella samhällsfrågor. Stilen kom att få många efterföljare och några år senare hade en mängd kvinnliga deckarförfattare debuterat i Sverige..."

Järnblod presenteras så här på Piratförlagets sida:

Järnblod har Annika Bengtzons syster Birgitta försvunnit. Det sista livstecknet är ett sms – Annika, hjälp mig!
På Kvällspressen ser det illa ut då tidningen är på väg att gå i graven. Om det inte sker ett mirakel kommer chefredaktören Anders Schyman att gå till historien som den som lade ner den svenska journalistiken. Samtidigt pågår en uppmärksammad rättegång om ett ytterst bestialiskt mord på en uteliggare.
Dagarna går och Birgitta kommer inte tillbaka. Hennes försvinnande innebär att Annika måste konfronteras med sitt komplicerade förflutna.

Bloggar om böcker, kultur  Intressant

Inga kommentarer: