tisdag 14 april 2015

Det befästa fattighuset - igen

...miljarder till militären
Det är väl ungefär så här man vill reagera när pengarna rullar till de redan välbeställda eller till militären istället för till den gemensamma välfärden
Obs! Här fanns tidigare en bild som jag inte hade rätt att publicera. Jag ber upphovsmannen om ursäkt!

I arbetarrörelsens barndom beskrev socialisterna Sverige som "det befästa fattighuset" när pengarna rullade till militären. Nu är vi på väg dit igen. Nyss var det den borgerliga regeringen som beslöt att köpa super-jasplan för 90 miljarder. Nu vill s/mp-regering och moderater upprusta militärt för åtskilliga ytterligare miljarder och folkpartiet för ännu mer.

Samtidigt lever allt fler pensionärer i fattigdom, allt fler arbetslösa på socialhjälp och i Malmö ignorerar beslutsfattarna Malmö-kommissionens förslag till åtgärder mot den utbredda fattigdomen. 

Klassklyftorna i samhället växer, den rikaste procenten drar ifrån medan arbetslösa och sjuka halkar efter. Direktörers inkomster än nu 50 gånger högre än industriarbetares och arbetarna med de viktigaste jobben får sämst betalt

De rika gynnas på alla sätt, får de största ränteavdragen och kan utnyttja rut- och rotsubventioner. För vanligt folk är det åtstramningar, privatiseringar och försämringar av välfärden som gäller. Ändå vill det politiska etablissemanget kasta miljarder i gapet på en militärapparat som aldrig blir nöjd.

Förvisso har de svenska militära kostnadernas andel av BNP minskat de senaste decennierna, men det innebär inte med någon automatik att saker och ting blir bättre för att vi åter igen börjar lägga en större del av resurserna på militären.

Militära satsningar ger en skenbar säkerhet. Det som behövs för att säkra fred är istället satsningar på avspänning, ekologisk omställning av samhället, långsiktig hållbarhet, arbete och välfärd. De styrande i samhället ser hot som inte finns och ignorerar samtidigt de verkliga hoten mot framtiden. Det utökade samarbetet med Nato skapar dessutom bara mer spänningar och oro.

Expressen: Det var ingen ubåt

Röda Malmö: Ubåtarna in i tystnaden

Röda Malmö: Högerns Sverige

Bloggar om politik, militarism  Intressant


Inga kommentarer: