onsdag 29 april 2015

Vietnam: Den stora segern

...fyrtio år sen Vietnam besegrade USA
Tal på Möllevångstorget 1 maj 1975

Jag minns den dagen mycket väl. Första maj 1975 höll jag ett tal på Möllevångstorget. Det handlade om Vietnam, den stora segern i Vietnam. För nästan exakt 40 år sen tågade FNL, nationella befrielsefronten i Sydvietnam, och soldater ur Nordvietnams armé in i Saigons centrala delar. Under de sista dagarna i april 1975 flydde Sydvietnams korrupta kapitalister med sina dollarfyllda resväskor i sällskap med USA:s ambassadör och CIA.

Med det var 1900-talets längsta krig slut. Efter miljontals döda och ett skövlat och förgiftat land var Vietnam till sist enat och befriat. Oändliga vedermödor och lidanden hade detta lilla folk kämpat sig igenom mot världens mäktiga kolonial- och imperialistmakter. Mot det fascistiska Japan, mot det kolonialistiska Frankrike och mot det imperialistiska USA.

Den amerikanska terrorn mot civilbefolkningen var fruktansvärd

Själv hade jag deltagit i solidaritetsarbetet med Vietnam sen tonåren, sen hösten 1967. Jag minns fortfarande de blandade känslorna över det långvariga och grymma öde som vietnameserna fått utstå och den stormande glädjen över befrielsen. 

Segern betydde mycket för världens fattiga och förtryckta och inspirerade till frigörelsekamp över hela jordklotet. Trots terrorbombningar, kemisk krigföring och en halv miljon soldater i Vietnam hade USA inte kunnat besegra motståndsrörelsen. I västvärlden, i USA och även i Sverige blev sympatin och stödet till den revolutionära kampen i Vietnam till en viktig beståndsdel i radikaliseringen och vänstervågen bland ungdomen.

Den siste amerikanske evakueringshelikoptern har lämnat och människorna strömmar ut på gatorna. Vietnams seger var sannerligen rättvis!

Här är sången vi brukade sjunga:

Bloggar om politik, vietnam  Intressant


Inga kommentarer: