söndag 17 maj 2015

Engelsk socialdemokrati i fritt fall

...från farsartad tragedi till tragisk fars

Labour gör sitt sämsta resultat sedan 1918
Bristen på politiska alternativ gav Tories segern
Det enda öppningen är en tydlig vänsterpolitik
Allt tal om förnyelse genom ”Blue Labour” och all tilltro till att ”Red Ed” skulle rädda brittiska Labour från sin maktlösa opposition visade sig i parlamentsvalet vara blå dunster. Socialdemokraternas resultat blev med 232 av 650 platser i House of Commons allt annat än imponerande. De konservativa, å andra sidan lyckades uppnå egen majoritet men gick egentligen bara framåt med ynka 0,8 procent, samtidigt som deras tidigare regeringspartner Liberal Democrats totalt krossades. Att det rasistiska högerpopulistpartiet UKIP bara lyckades uppnå ett enda mandat trots 12,6 procents väljarstöd kan vi alla tacka det odemokratiska brittiska enmansvalkretssystemet för. Det är bristen på politiska alternativ som låtit de konservativa avgå med segern.
Någon nutida Lenin var inte Labourledaren Ed Milliband, trots alla högljudda anklagelser från högerblaskan Daily Mail. Att Milliband kallades ”Red Ed” när han kandiderade är ganska ironiskt med tanke på att han senare gjort sig (ö-)känd med försöket att lansera ”Blue Labour” som en slags nydaning av ett ideologiskt utarmat Labourparti. Tanken var att försöka vinna tillbaka väljare från Tories genom att dels formulera en konservativ politik i utrikesfrågor och en högerpopulistisk retorik i flykting- och värderingsfrågor, och dels vinna välfärdsfrågorna genom att motsätta sig utförsäljningar i stor skala och istället förespråka en slags småskaliga, närodlade små­företagslösningar inte helt olika svenska Centerpartiets kampanjknep. Framgångarna lät vänta på sig och den väntade ”förnyelsen” övergick i idétorka.
De väljare som behöver en progressiv politik mer än några andra vänder politiken ryggen precis på samma sätt som det politiska systemet vänt dem ryggen. Utsikterna kan synas nattsvarta, men då krävs det bara en snabb titt på Skottland för att se hur nära till hands en alternativ väg är.
Scottish National Party, de som i svensk media benämns som bara ”nationalisterna”, har med sin relativt måttfulla men ändå tydliga vänsterprofil tagit över nästan samtliga skotska mandat i brittiska parlamentet och så gott som utraderat skotska Labour. Dessutom har valet inneburit ett ökat skotskt valdeltagande, med tydligast uppgång bland arbetarklassväljare. Där Labour gjort till sin främsta strategi att lägga sig så nära Tories som möjligt i alla ekonomiska spörsmål och dessutom gjort direkt skamliga utspel i migrationsfrågor, i desperata försök att locka över UKIP-sympatisörer, så har SNP gått framåt på att tydligt definiera sig som progressivt i såväl den ekonomiska politiken som i värdefrågorna.
Detta är inte en unik parlamentarisk utveckling för europeiska socialdemokrater, utan börjar snarare likna regel än undantag. Vad vi ser i land efter land är en arbetarrörelse som blivit så främmande inför sina egna rötter att den i snart sagt varje givet tillfälle konsekvent väljer att axla rollen som nedskärnings- och privatiseringsparti.

När Gandhi en gång blev frågad vad han tyckte om den västerländska civilisationen svarade han, ”det låter som en utmärkt idé”. Idag kan vi snart säga detsamma om europeisk socialdemokrati. Fältet till vänster i politiken gapar vidöppet och det är tydligt att varken värdefrågor eller vänsterprofil skrämmer bort väljarna så länge den ekonomiska politiken är tydlig. Uppmaningen till alla kontinentens gräsrötter är tydlig. Våga vänstra!
Ursprungligen ledare i veckotidningen Internationalen vecka 20/2015

1 kommentar:

Venus Project sa...

så går det när man överger sin ideologiska övertygelse och tappar bort sig i det politiska landskapet.
Sossarna har helt o hållet glömt bort vart de har sin ideologiska grund och det är knappast hos liberaler o Borgare utan hos arbetarklassen det hårt arbetande folket som genererar rikedomen till Borgare.
Sossarna av idag irrar omkring mitt emelllan Arbetarklass och Borgare o detta har lett till att dagens Sossar har tappat bort sin ideologiska kompass.
ett nytt Socialdemokratiskt parti måste bildas eftersom dagens Socialdemokratiska parti är helt i händerna på Borgare o Liberaler som inte bryr sig ett dugg om arbetarna.
Sossarna av idag försvarar spekulationsekonomin och bankväldet och den vinstdrivande ekonomin.
en ny gräsrotsrörelse måste bildas något nytt måste komma eftersom det gamla håller på att förlora sin nyans det går inte längre att rädda.