måndag 18 maj 2015

Fackliga maffiametoder?

...för att slå ut småföretag
Alliansvänner kämpar för "den lilla människan"

"Sätt stopp för fackets maffiametoder!", skriver åtta upprörda borgerliga alliansvänner. Storkapitalets förespråkare älskar när de kan utmåla sig själva som småfolkets ädla riddare. I det här fallet handlar det om Ingeborgs bageri i Linköping, som man menar är "den lilla människan mot de stora mäktiga fackförbunden". Detta för att Livsmedelsarbetar-förbundet krävde att deras medlem på bageriet skulle ha lön och villkor enligt gällande kollektivavtal.

De två ägarna till bageriet beskrivs som en slags hjältar som vill "förverkliga sina drömmar". För detta ska tydligen då en anställd tvingas avstå från sina "drömmar" om en skälig lön. Vad ska facket göra? Ska det säga till sin medlem att eftersom du jobbar i ett så litet företag så bryr vi oss inte om dig?

Vill vi ha ett avtalslöst tillstånd med dumpade löner och ett race mot botten? Ska låg lönsamhet för ett företag vara skäl för att frångå avtalen hamnar vi en nedåtgående spiral där allt lägre löner accepteras. Vilka blir då konsekvenserna för grannen till Ingeborgs bageri? Tre minuters gångväg från Ingeborgs finns Lanemo Konditori som följer avtalen. Ska schysta bagerier konkurreras ut?

Vill vi få en situation liknande den amerikanska där man måste lagstifta om minimilöner för att hålla löner över existensminimum? De borgerliga alliansvännerna är ulvar i fårakläder. Det som ser ut som ett värnande om den lilla människan är i själva verket ett underminerande av de många små människornas enda styrka, deras kollektiva kamp och organisation.

Mycket krut spills också från deras sida på att angripa Livsmedelsarbetarförbundet för att man har stämt ägarna till Ingeborgs bageri inför Arbetsdomstolen. Men det är ingenting konstigt med den saken. Efter blockad skrev bageriägarna under kollektivavtal till sist, men dagen efter blev den anställde uppsagd. 

Facket anser att orsaken till medlemmens uppsägning är hennes fackliga tillhörighet och den grundlags-skyddade rättigheten att organisera sig fackligt. Alltså en kränkning av föreningsrätten. Det är det som domstolen nu ska pröva. Allt i enlighet med lagar och praxis.
2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag förstår inte riktigt. Är det bättre, menar du, att bageriet drabbas av detta och nu får lägga ner sin verksamhet helt och hållet? Då har ju ingen där inne något jobb längre.

Ronny Åkerberg sa...

Om man ska driva företag så måste man ha förstånd på att hålla sig till lagar och regler, eller hur? Det är detta som AD nu ska pröva. Blir bageriägarna fällda så är det eget grepp de faller på.