måndag 1 juni 2015

Besvikelse över S-kongress

...ängsligt fasthållande vid status quo
Vacker kongress, men inget som lyfte...

Mera av ett betongparti som kräver hårdare tag. Ökat avstånd till folkrörelsetraditionen. Och ett parti som klamrar sig fast vid budgetdisciplinen. Parti-kongressen 2015 i ett nötskal.

Hur ska det kunna entusiasmera och reorganisera en arbetarrörelse? Svaret är att det gör det inte. "Om man granskar talet noga ser man att Löfven inte säger så mycket konkret. Han lovar att stoppa visstider som staplas på varandra, men inte att förbjuda dem. Han vill investera, men inte­ låna så det finns resurser. Han vill ha rätt till heltid, men inte för alla". Det krävs mer än tuff retorik.

"Partiet har de senaste decennierna minskat från 250 000 till 100 000. Medelåldern är 60 år, färre än 15 000 är under 40. Många är oroliga för ogenomskinliga beslutsprocesser, kommunikatörer och varumärkesstrateger som ersätter förtroendevalda eller lobbyisternas ökade inflytande". Ett parti präglat av högervridning, toppstyrning och lobbyister. 

Den stora frågan på kongressen var för många om partiet skulle våga ta ett steg mot en mer offensiv ekonomisk politik? "En politik som på allvar fyller igen hålen i offentlig sektor, lagar räls, bygger bostäder och ställer om Sverige i grön riktning och får folk att känna att det finns viktigare saker än migration att diskutera". 

Som Göran Greider skriverJag sökte en rörelse. Men fann ett stand-byläge. Jag sökte förändring. Men fann status quo. Jag är besviken.Inga kommentarer: