tisdag 9 juni 2015

Borgarsamhällets sönderfall

...det behövs ett självständigt vänsteralternativ
Vi behöver en vänster i Syrizas och Podemos anda

Massarbetslöshet och växande klassklyftor, osäkra anställningar och hårda attacker på välfärden. Bostadsbrist för unga ökar kraftigt. Chansen för äldre att komma in på äldreboende har försämrats kraftigt. Rubrikerna slår mot oss och borgarsamhället visar dagligen upp sina tillkortakommanden.

Det är ingen bra utveckling i samhället, men det behöver inte vara så här eftersom det inte saknas resurser. I själva verket har samhället aldrig varit rikare, men ändå tillåter inte den styrande ekonomiska och politiska eliten att vi bryter med orättvisorna.

Inte heller socialdemokraterna förmår på allvar att styra bort från högerpolitiken och det straffar sig: S får mindre stöd av LO-medlemmar. Även de som brukar räknas till vänstern inom socialdemokratin sviker: Malmös sossar svänger höger.

Högerpolitik kan inte bekämpas med högerpolitik. Det behövs en kraftfull folklig rörelse underifrån för att driva tillbaka orättvisorna och försämringarna. Den som inte vågar ställa sig i spetsen för en sådan reorganisering av arbetarrörelsen lämnar istället fältet fritt för högerkrafterna att utnyttja missnöjet.

Det är vad som sker nu. Högern och extremhögern skär pipor i vassen på åtstramningar, ökad otrygghet och ökande klassklyftor. Vi behöver en vänster som inte ängsligt vill hålla farbror S i rockskörten utan som vill ta makten själv, som själv vill bli alternativet.

Det är därför vi ska vända blickarna mot rörelser och partier som Syriza och Podemos. Vi behöver en självständig vänster som mer än gärna ställer sig i spetsen för folkligt missnöje.

Bloggar om politik, vänstern  Intressant


Inga kommentarer: