söndag 28 juni 2015

Grekland: Tsipras tal

...det måste bli slut på åtstramningar och utpressning
Den grekiska regeringen låter folket ta ställning

Alexis Tsipras tal hölls i Aten, 27 juni kl 00.30

"Grekiska medborgare,

Under de senaste sex månaderna har den grekiska regeringen utkämpat en strid under kvävande ekonomiska förhållanden som inte kan jämföras med något tidigare, för att genomföra det uppdrag som vi fick från er den 25 januari.
Uppdraget har varit att förhandla med våra partners för att få ett slut på åtstramningsprogrammet, för att välstånd och social rättvisa ska komma tillbaka till vårt land igen. För en hållbar överenskommelse som kan respektera såväl demokratin som de gemensamma europeiska reglerna och som kan leda till att vi till slut kommer ut ur krisen.
Under förhandlingarna blev vi gång på gång ombedda att genomföra den memorandapolitik som de tidigare regeringarna hade undertecknat, trots att det grekiska folket tydligt och klart fördömde denna politik i det senaste valet.
Aldrig någonsin övervägde vi att ge upp – inte för ett ögonblick att svika ert förtroende.
Efter fem månaders tuffa förhandlingar lade dessvärre våra partners fram ett ultimatum på mötet i Eurogruppen i förrgår, ett ultimatum till den grekiska demokratin och det grekiska folket.
Ett ultimatum som står i strid med Europas grundläggande principer och värderingar, med värderingarna i vårt gemensamma europeiska projekt.
Den grekiska regeringen blev ombedd att acceptera ett förslag som skulle lägga omöjliga bördor på det grekiska folkets skuldror, och som skulle underminera den grekiska ekonomin och samhället från att återhämta sig. Inte bara genom att hålla igång osäkerheten utan också genom att ytterligare stegra den sociala ojämlikheten.
Institutionernas förslag inkluderar åtgärder som ytterligare ska avreglera arbetsmarknaden, ytterligare sänka pensionerna och de offentligt anställdas löner – liksom öka skatten på mat, restauranger och turism samtidigt som skattelättnaderna för de grekiska öarna tas bort.
Dessa förslag – som direkt strider mot europeiska regler och den grundläggande rätten till arbete, jämlikhet och värdighet – bevisar att vissa av våra partners och medlemmar i institutionerna inte är intresserade av någon överenskommelse som är hållbar och förmånlig för alla parter, utan i stället bara vill förödmjuka hela det grekiska folket.
Dessa förslag illustrerar framför allt hur IMF insisterar på hårda och bestraffande åtstramningsåtgärder.
Nu är tiden inne för de ledande europeiska makterna att ta tillfället och ta initiativet att en gång för alla få ett slut på den grekiska skuldkrisen, en kris som också påverkar andra länder i Europa och som hotar själva framtiden för den europeiska integrationen..."
Läs hela talet på Nätverket för Greklands hemsida här
Bloggar om politik, grekland  Intressant

1 kommentar:

Lille man sa...

Grekland borde göra som Island gjorde nämligen att gå hårt åt Bankirerna.
Isländska regeringen har tagit fram ett mycket läsvärt och insiktsfullt dokument om faran med att staten inte har kontroll över sin centralbank och tillförseln av pengar
Media har tigit ihjäl det här dokumentet totalt, och man förstår varför. Hade fler känt till det hade det nog totalförbjudits med en eller annan anledning.
http://www.forsaetisraduneyti.is/media/Skyrslur/monetary-reform.pdf