lördag 13 juni 2015

Privatisera prinsbröllopet

...sluta fjäska för monarkin och överklassen
Prinsar hör hemma i sagor  (Bild: Fineartamerica)

Bröllopet mellan Carl Philip och Sofia borde naturligtvis vara en privat angelägenhet. Och bekostas av de inblandade själva. Visst är det också märkligt att Svt har blivit Hovets egna tv-kanal. Liksom att Sofia behöver hjälp till altaret. Än märkligare är det att ett samhälle som vill framstå som modernt och demokratiskt bevarar institutioner där ämbeten har gjorts ärftliga.

Man kan fundera mycket kring hur det kan komma sig att den ekonomiska och politiska eliten vill ha kvar denna rest från det feodala samhället. Det lär knappast vara för att monarkin är bra för turismen, även om så påstås ibland. 

Min egen teori är att det beror på behovet av att inympa i människor att det är skillnad på folk och folk. Detta behov hos överklassen har växt under de senaste decenniernas politik med ökande klassklyftor. Det finns ett kraftigt ökat tryck att motivera varför vissa förtjänar att leva i onödig lyx.

Vurmandet för kungafamiljen vill förmedla hur ädelt, fint, tryggt och traditionsrikt det är med klasskillnader. Så kan också lite stjärnstänk spilla på finansfamiljer där egendomen går i arv och på familjerna i Djursholm där barnen drillas till ledare.

Det handlar om kvalificerat fjäsk för överklassen och ren propaganda för klassamhället. Det får fan i mej vara slut med det nu.

Bloggar om politik, monarkin  Intressant


Inga kommentarer: