torsdag 25 juni 2015

Regeringen förföljer romerna

...och fortsätter vår antiziganistiska tradition
Fattiga människor ska nu lättare kunna vräkas från sina eländiga "bostäder"

EU:s fria rörlighet hyllas av överheten, men den gäller inte för fattiga romer. Det är innebörden i regeringens paket mot tiggeriet. Regeringen vill göra det lättare att köra bort tiggare från deras bosättningar. Förslag som hyllas av Moderaterna, som kompletterar med eget förslag om särskilda "tiggarvakter".

Regeringen vet mycket väl att fattiga människor måste ha någonstans att sova för att kunna tigga för sitt uppehälle. Därför inriktar man sig på att slå hårt och skoningslöst mot just det området för att "få bukt med tiggeriet". Det får man naturligtvis inte eftersom man inte har något annat att erbjuda tiggarna. Den enda följden blir naturligtvis att tiggarna blir mer jagade.

Dessa avhysningar är en del av vår antiziganistiska tradition. På sätt och vis handlar det faktiskt om en skärpt förföljelse. Från min barndom minns jag romerna som kom med sina hästar och vagnar, ständigt nomadiserande i det svenska landskapet. Då fick de åtminstone stanna på en plats några veckor. Nu ska de avhysas direkt.

Regeringen vill dessutom, med ett av sina förslag, ge sken av att tiggarna utnyttjas av andra som vill tjäna pengar på deras tiggande. En nyligen publicerad studie slår hål på myter. En sådan myt är att det finns någon i bakgrunden som organiserar tiggandet och tjänar på det. Studien slår fast att rumänska tiggare är mycket fattiga och att det inte finns någon som tjänar på vad de samlar in.

Regeringens resonemang och förslag tjänar som ett rent underblåsande av myterna. Vad gäller det omskrutna samarbetet med rumänska myndigheter så ger jag ingenting för detta. Som jag ser det så handlar det bara om ett försök att sockra förföljelserna.

Bloggar om politik, fattigdom  Intressant


Inga kommentarer: