måndag 8 juni 2015

Turkiet: HDP in i parlamentet

...Erdogan förlorar sin majoritet
HDP, Folkets Demokratiska Parti

Det kurdiska partiet HDP kommer in i det turkiska parlamentet. Samtidigt kommer president Recep Tayyip Erdogans regeringsparti AKP att förlora sin majoritet i parlamentet.

– Det här är en historisk seger för pro-kurdiska HDP. Partiet tar sig med god marginal över 10-procentspärren och kommer därmed in i parlamentet, rapporterar SVT:s utsända Anna-Maja Persson i Istanbul.

Det turkiska valet blir ett fiasko för det styrande islamkonservativa partiet AKP och dess president Erdogan, som velat öka sin makt. Och ett omtumlande faktum är att ett kurdiskt parti för första gången kommer in i parlamentet. Erdogans maktplan misslyckades.

HDP grundades 2012 som den politiska grenen av Folkets Demokratiska Kongress, en union av flera vänsterrörelser som tidigare ställt upp med oberoende kandidater för att kringgå 10-procentspärren. Partiet har ett ledarskap med en kvinnlig och en manlig ordförande. 

HDP ses som en turkisk variant av Syriza och Podemos. Det är ett demokratiskt socialistiskt parti som står för anti-kapitalism och som vill sätta stopp för diskriminering på grund av religion, kön och ras. Partiet har en kvot på 50 procent för kvinnor och 10 procent för hbt när det utser kandidater. Partiet är också ett grönt parti och motsätter sig införandet av kärnkraft i Turkiet.Bloggar om politik, turkiet  Intressant


Inga kommentarer: