onsdag 15 juli 2015

Grekland: Alexis vad har du gjort?

...med folkets stora seger?
Syntagmatorget i Aten vid folkomröstningen - över 61 procent sa nej till åtstramningspolitiken

Mot en dånande högerkampanj från hela etablissemanget, mot massmedias desinformation och trots stängning av banker, finansiell utpressning och skräckpropaganda - så reste sig den grekiska arbetarklassen och folket i ett stolt Nej till åtstramningspolitiken i den nyligen genomförda folkomröstningen.

Men EU-eliten och finansmarknaden har visat ett suveränt förakt för den grekiska folkviljan och påtvingat Grekland ett förnedrande avtal av värsta sort. Ett avtal som leder till ytterligare ekonomisk nedgång, ökad fattigdom och urholkad arbetsrätt och demokrati.

Hur kunde Alexis Tsipras, ledningen för Syriza och den grekiska regeringen hamna i detta träsk? Varför blev det total kapitulation istället för konfrontation? Hur kunde utslaget i folkomröstningen så omedelbart sopas under mattan?

Utvecklingen reser onekligen viktiga frågor om bristen på strategi i Syrizas ledning. Frågor som måste få svar om vänstern ska kunna utvecklas och fungera som inspiratör och ledare för den folkliga rörelsen mot nedskärningspolitiken.

I dag ska det röstas om åtstramningspaketet i det grekiska parlamentet. Må det mötas av stort motstånd, inom Syriza, i parlamentet och på gator, torg och arbetsplatser. Strejker, demonstrationer och folklig massmobilisering är sannerligen på sin plats.

Jacobin: The Struggle Continues

Röda Malmö: Från det absurda till det tragiska

Bloggar om politik, grekland   Intressant


Inga kommentarer: