måndag 6 juli 2015

Grekland: En historisk seger!

...överväldigande vinst för Nej-sidan

En förkrossande seger för kampen mot trojkan, mot åtstramningar och finansiell utpressning. Det grekiska folket har stått upp med värdighet för folklig demokrati och solidaritet.


Grekland visar vägen - Ett annat Europa är möjligt

En svidande förlust för EU, ECB, IMF och alla deras politiska medlöpare. Hela den europeiska massmedia-industrin med stora tv-kanaler och tidningar har misslyckats med sin ja-kampanj. 


Nu firar vi den strålande segern. Aten dansar och ler. Sen fortsätter kampen.

Bloggar om politik, grekland  Intressant


9 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, det där med Grekland, jag har inte gjort någon djupare anays av det, men det där är ju i allafall Grekernas eget fel!
Vilka skall betala, för att dom har byggt upp och levt i ett gigantiskt luftslott?
Sånt fungerar helt enkelt inte, jag tycker man borde omyndig förklara hela Grekland!

Mvh Skogåsbo

Ronny Åkerberg sa...

Den bild du har fått är tyvärr rätt mycket en propagandabild som vill ge det grekiska folket skulden för allt. För att dölja att det finns andra fula fiskar i sammanhanget. Visserligen finns det några tidigare grekiska regeringar som har sin del i skulden,men storbanker, och eu-politiker som går deras ärenden,spelar främsta rollen i dramat.
Det är inte mycket av lånade pengar som kommit de vanliga grekerna till del. Nu är det sen länge de som får bära alla bördor, medan de rika flyr fältet, liksom de politiskt ansvariga.
I den uppkomna situationen kräver de internationella långivarna att grekerna inte ska få betala sina skulder genom högre skatt på stora grekiska förmögenheter. Återbetalning får bara ske med pengar från de fattigaste grekiska familjerna genom höjd moms på baslivsmedel och sänkta pensioner.
Det är kanske inte så underligt att grekerna säger Nej!
Den förda politiken från Trojkan leder bara till permanent kris. Internationella Valutafonden senaste rapport visar att den grekiska ekonomin krymper och att skuldernas andel av ekonomin bara ökar. Det är en total återvändsgränd.
Det är omöjligt för varje land att i längden uthärda något sådant.

Anonym sa...

Men Grekerna har ju levt över sin tillgångar, gått i pension vid 55, enorma problem med att få folk att betala skatt, korruption mm. och man behöver inte vara något mattegeni för att förstå att detta inte kan hålla i längden.
Visst, det är regeringen, eller regeringarna innan, som skulle sett till att detta fungerat, men det har man inte velat göra, och ja, ytterst är det den Grekiska regeringens fel.
Grekerna har haft sina sötebröds dagar, nu måste dom betala priset för det också.
Att skylla på andra, är bara löjligt, det är väl ändå vuxna människor vi pratar om?

Mvh Skogåsbo

Ronny Åkerberg sa...

De som verkligen levt över sina tillgångar är banker och finansinstitut som spekulerat i statsskuld. Men sådana institutioner räddas alltid med skattepengar. Det gäller också stora delar av grekiska överklassen. De som haft sötebrödsdagar kommer att fortsätta med det. De som aldrig blev inbjudna till nåt party har man tänkt sig ska betala för kalaset.
Du verkar resonera som om det här var en slags privatekonomisk fråga. Det är det inte. Det är inte ens en ekonomisk fråga, i första hand, utan en politisk. Det är den rådande oordningen med nyliberal agenda och nedskärningar i välfärd som ska gälla. Om det sen går åt pipan med samhället - det struntar EU-eliten i. Se till exempel vad den amerikanske ekonomen och nobelpristagaren Paul Krugman skriver i Affärsvärlden. Han menar att Greklands nej är bra för hela Europa.

Anonym sa...

Jo då, vanliga arbetare har också levt över sina tillgångar i Grekland.

I hela Grekland har fakelaki varit kutym, och så kan man inte ha det i ett sammhälle.

Visst är det väl så, att folk som har pengar, har alltid en bra möjlighet att klara sig bättre, eftersom man kan ha sina tillgångar investerade. Men, det kan också vända väldigt snabb även för dom, då dom oftast har stora utgifter, och skena utgifterna, så kan dom snabbt gå i konkurs också.

Det är klart att dom mäste göra nedskärningar, så dom får ned sina kostnader, för kalaset måste betalas av någon också.
Vem skall betala detta misskötta samhälle då?

Ja, det råder nog lite delade meningar om det är bra eller dåligt för EU, om Grekland säger nej till betalningarna.

Grekland kan bli uteslutna ur Europeiska valuta sammarbetet, och då har nog Grekland ett ännu större problem. Då måste dom införa en egen valuta igen, vilket kommer att leda till en enorm inflation. Grekland behöver importera varaor, och detta kommer nog i så fall bli nära nog omöjligt.

Jag personligen, har aldrig varit för det här med EU. Röstade nej till det.
Vissa saker är naturligtvis bra med EU, men det är mycket skit också.

Mvh Skogåsbo

Ronny Åkerberg sa...

Fakelaki tyder snarare på motsatsen. Att behöva betala mutor för att få självklara tjänster är bara en belastning för både fattiga och vanliga löntagare.
Nedskärningar har redan gjorts. De största som någon stat tvingats till i fredstid. Det har bara gjort skada och stoppat tillväxten. Arbetslösheten är på 30 procent och ren misär råder bland stora skikt.
Det är inte bara grekiska regeringar som gjort fel. Myten om den late greken är skapad av eu-eliten för att dölja den egna skulden.
Bankerna skulle naturligtvis inte ha spekulerat och lånat ut så stora belopp. Men de har räddats av staterna och nu är det skattebetalarna som ska stå för fiolerna.
EU:s och trojkans politik gentemot Grekland handlar bara om detta, att rätta bankerna. Nya lån går för att betala gamla banksynder.
Nu är du med och sprider myter om vanliga greker och påstår att de går i pension vid 55 år när sanningen är att den faktiska pensionsåldern i Grekland är högre än i Sverige.
Det grekiska folket har passerat smärtgränsen. Det är inte rimligt att fortsätta trycka ner dem på knä. De är heller inte ensamma om problemen, även om det gått längre i Grekland. I hela EU resulterar den förda politiken i massarbetslöshet, ökande fattigdom och allt mer urholkad välfärd.
Oavsett om Grekland stannar eller går ur valutasamarbetet så är den förda högerpolitiken orimlig. Det går inte att böja sig för den längre, den måste få motstånd. Det går inte att mera böja sig för hotelser...

Anonym sa...

Ja, fakelaki har varit en stor belastning för Grekland, och hjälpt till att stjälpa landet, det är det jag menar. Men Grekerna har inte gjort någonting åt det, man verkar t.o.m. vilja ha det kvar, för då kan man muta sig till det man vill ha. Annars måste man lita på perosnerna man har att göra med, för att få det man man vill, och det gör inte Grekerna som det är nu.

Bankerna, hmm, deras affärside är att bla. låna ut pengar, sköter dom inte sina affärer, går dom i konkurs.

Pensionen vid 55 för män, och vid 50 för kvinnor gällde statligt anställda.

Klart dom måste göra nedskärningar, för annars kostar det pengar, om inte folk skall jobba gratis förståss. Att det kostar en massa pengar med en massa statligt anställda, gäller i alla länder. Då måste dom statliga jobben kunna finansiera sig själva, undantag finns givetvis.
Man kan inte ha en massa folk anställda för att gräva hål, som sedan andra kommer efter och bara fyller igen, enbart för att skapa jobb.

Varför skall vi vara med och betala för Greklands dummheter?
Att låna ut pengar, ja, men det skall återbetalas.
EU lånade ut 100 miljarder till Grekland får 1 år sedan, med en massa krav på förändringar i Grekland, dom kraven struntade man i, så där sitter dom nu. Självförvållat.
Dom skulle naturligtvis jobbat på det man kom överens om, det gjorde man inte.

Mvh Skogåsbo

Ronny Åkerberg sa...

Fakelaki är knappast något som vanligt folk i Grekland värnar om. År 2010 gjordes en undersökning som visade att 18 procent betalat en muta senaste året och att två tredjedelar tyckte att regeringen gjorde för lite för att bekämpa korruptionen.
Grekland har under lång tid styrts av politiska dynastier som värnat om dålig politisk kultur. Valet av Syriza är ett brott med detta och ett tecken på en växande folklig rörelse för förändring.
Pensionsålder för Grekland är 65 år, för både män och kvinnor. Även statligt anställda. Det finns vissa yrkesgrupper som förhandlat sig fram till lägre pensionsålder, men det är små minoriteter. Landets pensionskostnader ligger i nivå med eurozonens genomsnitt.
Antalet arbetstimmar per person är för övrigt högre i Grekland än i både Sverige och Tyskland, enligt OECD:s siffror.
Den grekiska offentliga sektorn är liten med europeiska mått mätt. I procent av BNP var den lägre än genomsnittet i eurozonen tidigare. Under finanskrisen steg utgifternas andel, främst beroende på ökade kostnader för arbetslösheten och andra sociala utgifter och till följd av att ekonomin krympte.
Det märkliga med ditt sätt att resonera är att du är väldigt snar till att jaga syndabockar bland vanliga grekiska löntagare, som inte haft något ansvar för krisen (tidigare regeringar förde till och med medborgarna bakom ljuset).
Däremot verkar du tycka det är helt ok att finanshajarna ska få plundra folk inpå bara skinnet. Du skriver att bankernas affärsidé är att låna ut pengar och om de inte sköter sina affärer så går de i konkurs.
Men det är ju just detta som EU har satt ur spel! Banker och finansinstitut kan begå hur mycket dumheter som helst och ändå bli räddade med miljarder. Banker som skulle gått i konkurs får sina skulder inlösta och EU skickar räkningen till fattiga greker som aldrig sett ett öre av pengarna.
För att rädda bankerna agerade valutaunionen till och med i strid mot sin egen grundlag, Maastrichtfördraget, som förbjuder staterna att låna pengar av varandra.
Den förda orättvisa krispolitiken mot Grekland leder bara till nedgång och elände. Det måste blir en ändring, för grekernas skull och för allas vår skull. Vi blir alla lidande av den förda åtstramningspolitiken.

Ronny Åkerberg sa...

Härmed är det slut på den här diskussionstråden. Välkommen i anslutning till nya inlägg.