tisdag 14 juli 2015

Grekland: Motstånd mot uppgörelsen

...sveket möts av folkliga protester
Folkomröstningen var ett mycket starkt nej till den åtstramningspolitik som den grekiska regeringen nu har gjort till sin

"Hur ska vi leva resten av livet utan drömmar?" säger en grekisk kvinna till Svt:s utsände. Förtvivlade och ilskna reaktioner på det avtal som Tsipras kom hem med. Nedskärningar och privatiseringar utan dess like, dessutom fräts den grekiska arbetsrätten sönder. Men nu kommer de folkliga reaktionerna mot den grekiska regeringens förräderi.

Massmöten mot åtstramningarna hölls i Aten på måndagskvällen. Fackförbund utlyser 24-timmarsstrejk på onsdag när parlamentet ska behandla överenskommelsen med euroländerna. Generalstrejk utlyst. Delar av regeringspartiet Syriza väntas rösta mot kraven så premiärministern får söka stöd hos den borgerliga opposition som röstade ja i folkomröstningen.

Kapitulationen från den grekiska regeringen är absurd, tragisk och monumental. Konsekvenserna kan bli oerhört allvarliga. Den grekiska arbetarklassen har anledning att känna sig grovt förolämpad. Utan kraftiga motreaktioner nu är risken stor för splittring av vänstern, demoralisering av motståndet och ökad grogrund för nazisterna.

Hur kunde Tsipras ge sig in i ett chicken-race när han själv var den värste kycklingen? Nu kommer han hem med ett avtal värre än det som grekiska folket folket röstade nej till. Han har nått vägs ände. Han och hans likar måste bort från ledningen, annars går Syriza under.

Det är uppenbart att Tsipras strategi inte fungerar. Det går inte att stoppa åtstramningarna och samtidigt gå den europeiska eliten och finanskretsarna till mötes. I detta har Vänsteroppositionen inom Syriza helt rätt.

De folkliga protesterna behöver breddas och fördjupas - både i Grekland och i hela Europa.

Bloggar om politik, grekland  Intressant


Inga kommentarer: