söndag 5 juli 2015

Grekland: Nej till trojkans diktat

...solidaritet med det grekiska folket

Ett uttalande från Fjärde Internationalen

Alexis Tsipras utlysning av folkomröstningen den 5 juli, där väljarna uppmanas att avvisa trojkans förslag till överenskommelse, är goda nyheter för det grekiska folket och för alla de i Europa som kämpar mot åtstramningspolitiken. Vi hoppas att det kommer ett kraftfullt ”nej” från vallokalerna till det europeiska diktatet.
Ledarna inom den europeiska unionen har alltså än en gång visat sin önskan att trampa på det grekiska folkets grundläggande rättigheter genom att försöka driva igenom en skamlig överenskommelse. Och dessutom har de mage att påstå att den grekiska regeringen har överskridit en gräns genom att vilja genomföra en demokratisk process genom en folkomröstning. Utmaningen de kommande dagarna i Grekland och i hela Europa är av avgörande betydelse. Alla krafter inom arbetarrörelsen måste solidariskt stå upp mot den samlade attacken mot det grekiska folket. För att rädda sina reaktionära institutioner och banker kommer de europeiska ledarna, höger såväl som socialdemokrater, att vidta varje åtgärd för att bekämpa ett nej från de grekiska väljarna och försöka tvinga regeringen Tsipras att kapitulera eller avgå...
Läs hela uttalandet på Socialistiska Partiets hemsida
Mer om Grekland att läsa:
Sydsvenskan: Greken och sveken
Bloggar om politik, grekland  Intressant

1 kommentar:

Jacque Fresco sa...

det är helt tydligt nu att åtstramningspolitiken inte alls fungerar och kommer aldrig nånsin kunna få Grekland eller EU på fötter.
kan nån tala om för mig hur Grekland nånsin kommer kunna ta sig ur skuldfällan om de lånar pengar för att betala ett annat lån för att ytterligare låna för att beta av ett annat lån osv osv.
ekvationen går inte ihop detta är ett ruttet system som måste ändras annars är risken stor att i förlängningen att alla EU länder drabbas av detta korrupta skuldfällan systemet.