måndag 13 juli 2015

Grekland: Nu behövs folkligt uppror

...mot eu-elitens diktat
Folket har sagt nej till åtstramningar

Borgerliga och socialdemokratiska krafter över hela Europa glädjer sig över att de kan förnedra och pressa ner den grekiska regeringen och folket. För bara en dryg vecka sen avvisade en majoritet av grekerna, framför allt arbetare och ungdomar, de hutlösa kraven på ytterligare åtstramningar. Nu vill eu-eliten öka bördorna ytterligare och tvinga de fattigaste att bära de största kostnaderna.

Sextiotvå procent av väljarna förkastade avtalet därför att de vet mycket väl in på sina bara kroppar att åtstramningspaketen driver dem ännu längre in i otrygghet och fattigdom. Det grekiska folket vill återfå sin värdighet.

När den grekiska regeringen nu går emot folkomröstningen är det som ett resultat av pressen från trojkan. En press som bara har ökat och ökat. Tsipras har nu kommit till vägs ände. EU-eliten har klart visat att man inte tänker ta någon hänsyn till det grekiska folkets vilja.

Ett alternativ hade varit att bryta med institutionerna och istället ta kontroll över banksystemet, stoppa betalningen av skulden och organisera en folklig mobilisering för att blockera alla försök till externa och interna sabotage. Hittills har Tsiprasregeringen vägrat att slå in på en sådan väg av mobilisering för att folket ska kunna ta sitt öde i egna händer. Det vore annars en logisk följd av folkomröstningen.

Den grekiska vänsterregeringen har istället valt att gå trojkan till mötes i hopp om lättnader i strypgreppet. Genom att gå med på ett avtal och undvika konkurs tror man sig kunna lossa det finansiella järngreppet och kunna skapa utrymme för åtgärder som bryter med åtstramningar.

EU-eliten däremot är benhård, de tänker inte vika en tum. De är tvärtom ute efter att sätta Syriza-regeringen på plats och visa att det inte lönar sig att sticka upp. Om de europeiska ledarna inte möts av en omfattande folklig mobilisering kommer de att genomföra en oändlig rad av åtstramningar, både i Grekland och på andra håll i Europa.

Det är här som ribban har lagts av Merkel och andra europeiska ledare. De kan inte acceptera ett folk som trotsar de europeiska kapitalisternas regler. De kommer bara att eventuellt gå med på en omläggning av skulden mot en total underkastelse från Aten. Detta som en läxa för alla folk, rörelser och partier i Europa som inbillar sig att det finns ett alternativ till den nuvarande oordningen.

Den grekiska regeringen kan inte stå emot det här trycket samtidigt som man accepterar reglerna för Europeiska Unionen.

Även om Tsipras kan vinna stöd i parlamentet bland partier som viker ner sig för trojkan så kommer det att finnas många röster i Grekland, inom Syriza, i hela den radikala vänstern och i sociala och fackliga rörelser som kan påminna honom om de löften han har gett tidigare.

Dessa röster måste få uppbackning av en mobilisering i hela Europa mot regeringar och EU för ett upphörande av skuldutpressningen och den avskyvärda åtstramningen. Ännu har inte trojkan vunnit matchen.

Bloggar om politik, grekland  Intressant


Inga kommentarer: