tisdag 14 juli 2015

Syrizas vänsterflygel: Skrota avtalet

...offentlig uppmaning till grekiska regeringen
Grekland förvandlat till tysk eu-koloni

Det finns uppenbara motsättningar i det grekiska vänsterpartiet Syriza. Upp mot 30 parlaments-ledamöter från Syrizas vänsterflygel håller egna möten och vägrar att rösta för avtalet med EU. Medlemmar i partiet deltar också i demonstrationer på Syntagmatorget i Aten och till stöd för generalstrejken på onsdag.

I ett uttalande från Panagiotis Lafazanis, som är energiminister i Syrizaregeringen och tillhörig partitendensen Vänsterplattformen, uppmanas premiärminister Tsipras att skrota avtalet med EU:

"Det avtal, som ingåtts med "institutionerna", är oacceptabelt och inte värdigt att ingå för ett radikalt parti som Syriza och en regering som lovade att upphäva diktat- och åtstramningspolitiken....  Med detta avtal kommer regeringen i praktiken att avblåsa det folkliga mandatet och det stolta "nej", som det grekiska folket uttryckte i folkomröstningen...  Detta avtal kan måhända bli ratificerat av parlamentet med hjälp av röster från Ny Demokrati (det konservativa partiet), Pasok (soc.dem parti) och Potami (liberalt parti)...  Det kommer dock inte att undertecknas av befolkningen, som i praktiken kommer att ändra det med sin enighet och kamp..."

Läs det hela i danska Modkraft

Bloggar om politik, grekland  Intressant


3 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, jag vidhåller fortfarande att det är Grekernas eget fel.
Visst är det också så, att det inte är arbetarnas fel, det är dom styrandes.
Grekland har fått lån från EU, men inte skött sig, så då blir det naturligtvis tufft att få nya lån.
Att man nu demonstrerar i Grekland, är oförsåeligt för mig, dom kan väl ändå inte räkna med att övriga EU, skall pumpa in pengar till Grekland, så att dom kan leva som ingenting hänt?
Dom måste bli medvetna om, att dom själva måste kavla upp ärmarna, och jobba sig ur skiten. Det är den enda lösningen!
Man kan inte ta nya lån helatiden, för att betala dom gamla lånen, det är en helt omöjlig matematik.
Folket i Grekland, måste börja lyssna på dom styrande, och kräva bra reformer, och inse, att dom kommer att få det väldigt tufft nu.
Dom måste få direktiv, så dom kan jobba sig ur detta dilemma.

Mvh Skogåsbo

Ronny Åkerberg sa...

Inte arbetarnas fel utan de styrandes. Just det, men inte bara det. Det har krävts fler för att kunna dansa denna tango. Grekland har fått lån, inte av EU utan av storbanker som borde ha fått ta konsekvenserna av sitt spekulerande (liksom Grekland).
Istället går EU in och tar över bankskulderna (som kryddas med höga räntor), helt i strid med eurozonens egna regler, och uppträder som förmyndare mot grekerna.
Man kräver total underkastelse och ett upphävande av den grekiska demokratin. Nu kan den grekiska regeringen och parlamentet inte själva bestämma vilken politik som ska bedrivas i landet. I praktiken ett lydland under Tyskland/EU.
Vad EU "räddar" med nya lån är inte grekerna, utan storbankerna i Europa. Vanliga greker har inte sett mycket av dessa lån. Tacka fan för att de är förbannade - bara en massa försämringar, fattigdom, arbetslöshet och inskränkt demokrati.
Grekland måste inte alls ha dessa lån, inte betala några lån utan kan välja en annan, självständig väg.

The tipping point sa...

till Anonym
Tyskland hade aldrig varit där de är idag om det inte vore för Marshallplanen efter WW2 och alla skuldavskrivningar som Tyskland fick för att öht kunna komma på fötter.
hade man använt sig av din retorik och bara skylla allt på den som redan ligger så hade Tyskland aldrig kunnat återhämta sig.
alla är historielösa och tror att Tyskland på egen hand lyfte upp sig men vad folk glömmer är all hjälp som Tyskland fick för att öht kunna komma på fötter.
mänskligheten ska hjälpa upp varandra, inte trycka ner varandra annars kommer vi aldrig få igång hjulet att snurra igen.
i fem långa år har Europa genomgått ett stålbad och vi har kommit till vägs ände med denna åtstramningspolitik som inte alls hjälper Euro-ländernas ekonomier att växa.
hur kan du dra undan mattan på en som redan ligger o sedan kräver du att personen ska komma på fötter. det fungerar inte så och kommer att skada oss alla andra också eftersom Grekland är med i EU och EMU och när en medlems ekonomi skadas så kommer det garanterat att skada alla andra medlemmars ekonomier och därför måste man hjälpa Grekland för att inte skada oss själva i det långa loppet.
det är därför det blir konflikter krig o elände när man inte hjälper varandra upp och sträcker ut en hjälpande hand åt de som redan ligger.
vad EU behöver är inte ännu mera åtstramningar utan fler investeringar stora investeringar i infrastruktur osv det är enda sättet att få snurr på hjulen.
Anonym varför skyller du allt på grekerna och nämner inte ett ord om Bankirerna för det är faktiskt så att det krävs flera för att dansa Tnago.