tisdag 4 augusti 2015

Dåliga ursäkter från Dansk Folkeparti

...ansvariga för nedskärningar för de äldre
Ett parti som sviker sina löften

Det är hyckleri och dåliga ursäkter när Dansk Folkeparti försvarar nedskärningar för äldre i många kommuner runt om i landet, skriver Finn Sörensen från danska Enhedslisten.

Det är varslat om nedskärningar på äldreområdet för minst 66 av landets kommuner. I 57 av dem lägger Dansk Folkeparti sina röster för försämringarna.

Nedskärningar med DF´s välsignelse

Dansk Folkeparti försöker ursäkta sig med ansvaret för nedskärningarna vilar på den föregående regeringen. Men det håller inte, säger äldreansvarige Finn Sörensen:

- Det är sant att R-S-SF-regeringen var ansvarig för nedskärningar på äldreområdet, men nedskärningarna inleddes redan 2009 då Dansk Folkparti själva var stödparti till Venstre, säger han.

- Sedan dess har det försvunnit mer än 5 miljoner hemtjänsttimmar och 5000 tjänster. Det har DF också delansvar för. Genom alla år har de hjälpt till att hålla kommunerna i ett ekonomiskt järngrepp med budgetlagen och hårda sanktioner.

DF är inget välfärdsparti

Det är bara en månad sedan DF på Christiansborg röstade för ännu ett dåligt kommunavtal som föreskriver för kommunerna att spara 1% per år och avskaffar "äldremiljarden", som infördes under den förra regeringen.

- Om Dansk Folkparti hade menat något med deras prat om "värdighetsgaranti" för äldre, så hade de röstat mot avtalet, liksom Enhedslisten gjorde. Men i stället har de lovat den sittande regeringen att rösta för liknande avtal i framtiden, säger Finn Sörensen.

- Saken är den att DF är inget välfärdsparti. DF har i flera år stött den tidigare Venstre-regeringens ekonomiska politik, som fortsattes av R-S-SF-regeringen, och som nu fortsätter med Lars Løkke. Kärnan i denna politik är att skattesänkningar - och mest till höginkomsttagare och rika - är viktigare än välfärd. Så struntar man i hur våra äldre, som har arbetat hårt för att bygga upp vårt samhälle, behandlas.

Se vidare på Enhedslistens hemsida

Bloggar om politik, danmark  Intressant 


Inga kommentarer: