onsdag 5 augusti 2015

Den rasistiska hetsen mot tiggande romer

...politiska etablissemanget bekräftar Sd:s myter
Sverigedemokraterna ljuger om tiggarna

Sd:s rasistiska hets i tunnelbanan i Stockholm är avskyvärd. Tyvärr har den fått draghjälp av både Moderaternas och regeringens tal om "det organiserade tiggeriet". Helt utan grund utmålas tiggeriet som organiserat av kriminella ligor. De makthavare, som är ansvariga för arbetslöshet, försämrad välfärd och växande klassklyftor, utser nu människor längst ner i samhället som syndabockar.

Ute i Europa har den här processen redan gått långt. I vårt grannland Danmark råder tiggeriförbud, liksom förbud för ideella organisationer, som får offentliga bidrag, att ge härbärge åt hemlösa utan danskt personnummer. Den socialdemokratiska regeringen i Danmark ville att tiggarna skulle bege sig till Sverige istället.

I Sverige tycker moderaterna att det är bra att regeringen svänger om tiggeriet.
– Det är positivt att Socialdemokraterna äntligen ser det vi moderater lyft fram, att kriminalisera de som organiserar tiggeri, säger Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé till SVT Nyheter.

De tiggande romerna bär minst av alla något ansvar för försämringarna i Sverige eller i övriga Europa. Ändå ska de ställas vid skampålen. Människor ger pengar helt av fri vilja, den som inte vill slipper. Ödmjukt och tyst sitter dessa tiggare på marken, tålmodigt timme efter timme. Det är inte någon "forced begging", som Sverigedemokraterna lögnaktigt skriver.

"International gangs" profiterar på människors desperation, skriver Sd i tunnelbane-propaganden. Detta stämmer inte med den bild som människor, som möter tiggarna i sin verksamhet, får. Det finns ett fåtal fall av anmälningar om människohandel i samband med tiggeri. De motsvarar 0,6 procent av tiggarna.

Den rasistiska hetsen är byggd på myter. I grunden har hela problematiken orsakats av en felaktig och orättvis nyliberal ekonomisk politik i EU och i Rumänien, en politik som allvarligt försämrat romernas situation. Varken Sveriges regering eller andra länder i EU gör tillräckligt för att sätta press på den rumänska regeringen och få den att stoppa diskrimineringen av romerna och ge dessa en möjlighet att leva ett värdigt liv.

Bakgrunden till tiggeriet är väl känd, däremot finns inget som talar för att det handlar om "internationella ligor" - hur kan det då komma sig att så många, även personer i hög ställning i samhället, ägnar sig åt ryktesspridning som bildar grund för rasistisk hets?

Fackligt protestuttalande mot Sd:s reklamkampanj

Etc: Organiserat tiggeri - en myt svår att slå hål på

Arena: Professorer sågar förslag om tiggeriförbud

Röda Malmö: Regeringen följer Sd i spåren

Bloggar om politik, sverigedemokraterna  Intressant


8 kommentarer:

Alexander sa...

Några funderingar:

1. Helt plötsligt har vi tusentals romer här som tigger. Vad har fått dem att samtidigt bestämma sig för att åka till Sverige?

2. Det finns många vittnesmål om tiggare som är otrevliga eller hotar folk som inte ger pengar. Elisabet Höglund har en intressant berättelse om det, läs den!

3. Återigen visar vänstern sin odemokratiska sida genom att riva ner affischerna. Hanna Gunnarsson i Vänsterpartiet har stöttat och uppmanat till det. Knäpptyst från Jonas Sjöstedt.....

Ronny Åkerberg sa...

Ja, du Alexander. Så där "plötsligt" har det inte hänt. Men under loppet av några år sprider sig naturligtvis ryktet bland romer att det finns generösa och vänliga människor i Sverige. Att de söker sig hit beror också på att de jagas av förbud och polis i andra länder.
Jag har läst Elisabet Höglunds berättelse. Den handlar om två aggressiva tiggare, en som hennes man stött på vid ett tillfälle och en som en granne berättat om. Låt oss anta att båda berättelserna är korrekta. Ska vi då döma de drygt 4 000 romer som lär finnas i Sverige efter detta?
Min egen uppfattning om tiggare bygger jag på egna dagliga erfarenheter under en lång period på många olika platser i Malmö. Hittills har jag aldrig träffat på någon tiggare som uppträtt hotfullt eller otrevligt. Tvärtom, skulle jag nog vilja säga. Det som utmärker tiggarna är deras lågmäldhet och underdånighet.
När det gäller Sd:s reklamkampanj i tunnelbanan så är den rasistisk och det borde vara förbjudet att sätta upp sådant.

Alexander sa...

På vilket sätt är kampanjen rasistisk? Riktar den sig mot ett folkslag?Sedan finns det många fler som vittnar om otrevliga tiggare och även kriminalitet,men det är väl bara rasistisk propaganda?Dina upplevelser är naturligtvis mer värda.

Ronny Åkerberg sa...

Sd:s kampanj är rasistisk därför att den riktar sig mot en romsk folkgrupp. Kampanjen syftar till att nedvärdera den romska gruppen genom att framställa dess tiggande som kriminellt. Vilket det också saknas belägg för.
Ja, jag litar mera på mina egna upplevelser av tiggare. Jag har träffat hundratals, ingen har varit otrevlig, däremot mycket vänliga. I det här fallet litar jag mera på mina egna intryck än drar generella slutsatser utifrån enstaka negativa utsagor.
Det är för övrigt samma intryck som ett mycket stort antal släktingar, vänner och bekanta till mig har fått. Så jag får min egen bild bekräftad om och om igen.

Alexander sa...

" är rasistisk därför att den riktar sig mot en romsk folkgrupp"

Nej ,den riktar sig mot tiggeriet.

"samma intryck som ett mycket stort antal släktingar"

Ja,och jag har massor av bekanta som upplevt motsatsen. Fast det är väl inget värt?

Får gratulera till framgången. SL tar ner reklamen pga säkerhetsskäl. Våldet har besegrat yttrandefriheten. Är du nöjd nu? Vad blir nästa steg, förbud mot att prata illa om invandringspolitiken?

Ronny Åkerberg sa...

Nej, Sd:s kampanj riktar sig specifikt mot romer. Det är den grupp som kommer hit för att tigga och Sd anser inte att svenskt tiggeri ska förbjudas.
Tyvärr är det så att SL kan komma att sätta upp Sd-propagandan på annan plats. Den är rasistisk och en förföljelse av folkgrupp. Sådan politisk hets ska inte tillåtas.

Alexander sa...

"Sådan politisk hets ska inte tillåtas"

Nej ,däremot ska det vara fritt fram att vandalisera sådant man inte gillar. Du är tydlig med var du står. Fast hur reagerar du när ditt parti utsätts för samma sak?

"Det är den grupp som kommer hit för att tigga"

Jaha. Om en grupp gör något ett parti inte gillar ska man alltså inte få ta upp det pga att det är hets mot folkgrupp? Om det slinker med en italienare som tigger är det med andra ord okej? Sedan har du ju inga problem med att tjata om "svenskars" vardagsrasism. Ditt hyckeri är totalt.

Alla som upplever hotfulla och otrevliga tiggare ljuger alltså? Dina och dina vänners iakttagelser är de korrekta?

Ronny Åkerberg sa...

Nu har även Europarådets expert på frågor rörande romer och resandefolk uttalat sig och dömer ut Sd:s kampanj. Han tycker att den är hets mot folkgrupp. Dessutom anser han att Sd-kampanjen är provocerande.
Hets mot folkgrupp och provocerande var det.

Här avslutar vi också debatten för detta inlägg. Välkommen tillbaka i nya sammanhang.