lördag 22 augusti 2015

Grekland: Syriza har splittrats

...partiets vänster bildar det nya 
partiet Folklig Enhet
Den tidigare energiministern Panagiotis Lafazanis är en av utbrytarna från Syriza

Premiärminister Alexis Tsipras avgång och försök att tvinga fram nyval har splittrat Syriza. Vänstern inom Syriza ställer upp till parlamentsvalet under namnet Folklig Enhet. 

Ett nytt grekiskt vänsterparti, Folklig Enhet, bildades på fredagen den 21 augusti efter att premiärminister Tsipras meddelat att regeringen träder tillbaka och att det troligen blir nyval till parlamentet den 20 september.

26 parlamentariker stöder det nya partibildandet, 25 från det grekiska parlamentet och en medlem av eu-parlamentet. En stor minoritet inom Syriza har röstat mot regeringens uppgörelser med EU-institutionerna och Internationella valutafonden.

Kritikerna menar att vänsterregeringen inte lever upp till sina löften att stoppa nedskärningspolitiken i landet.

Det nya partiet uppstår bland annat ur Syrizafraktionen Vänsterplattformen, som i torsdags förklarade att dess parlamentariker kommer att arbeta för att grekernas nej till Trojkan vid folkomröstningen den 5 juli blir respekterat.

Det kommer bland annat att innebära en annullering av nedskärningar av sociala utgifter, löner och pensioner och stopp för privatisering av statlig egendom.

Läs mera i Modkraft

Bloggar om politik, grekland  Intressant2 kommentarer:

Demitris sa...

Ett naturligt steg men samtidigt en försvagning. Splittring, vänsterns ständiga gissel, ger inte styrka utan öppnar i den praktiska grekiska politiken upp för högerkrafterna. Det är osannolikt att det nya vänsterpartiet får den styrka som krävs för att kunna påverka samtidigt som Syriza kommer att vara i händerna på högerpartier. Tsipras inkomptenta och naiva deltagande i ett förhandlingsspel han vare sig förstod eller behärskade ledde till det totala fiasko, som orsakat dagens tragiska situation. Det var i januari stegen mot befrielse från EU's förmyndarskap skulle tagits, nu är det för sent. Ansvaret ligger tungt på den oduglige Tsipras och hans lierade som på detta sätt totalt förstörde möjligheterna för en progressiv utveckling.

Ronny Åkerberg sa...

Jag tror du har rätt. En svår situation, men valet mellan underkastelse eller kamp är lätt. Nu håller jag tummarna för det nya partiet