måndag 7 september 2015

Berättelsen om Aylan

...detaljerna spelar roll
En text från Kenan Rahmani, en syrisk-amerikansk aktivist
Hämtad från The Syria Campaign

"Den ultimata orätt man kan göra mot Aylan Kurdi och hans familj är att utelämna delar av berättelsen som förklarar varför han hamnade död på stranden. Detaljerna spelar roll, så läs gärna:

1) Abdullah Kurdi, fadern, fängslades i 5 månader av flygvapnets underrättelsetjänst i Damaskus. Under fångenskapen torterades han och hans tänder drogs ut. Han var tvungen att sälja sin butik i Damaskus för att muta officerarna att släppa ut honom. Detta kostade honom 5.000.000 syriska liras (ca $ 25.000).

2) Efter att han mutade sig ut ur fängelset flydde Abdullah till Aleppo med sin fru och sönerna Aylan och Ghalib. Situationen i Aleppo blev farlig på grund av den ständiga flygbombningen, så han flydde igen till Kobani, hans hemstad.

3) När IS attackerade Kobani förra året kunde familjen inte längre bo i sin hemstad, så de flydde till Turkiet. I Turkiet fick de inget stöd från regeringen, så de betalade nästan $ 6000 för att säkra 4 platser i en gummijolle till den grekiska ön Kos.

4) Under båtresan orsakade höga vågor att båten välte. De flytvästar de fått fungerade inte. Hans söner och hustrun drunknade alla inför hans ögon, i hans famn.

5) Abdullah Kurdi och hans bror ville söka skydd i Kanada, där deras syster bor. Men hans brors ansökan avslogs och då beslutade familjerna att betala en smugglare att ta dem till Grekland med båt. Efter att bilden på Aylan blev en mediaberättelse, har han enligt uppgift erbjudits medborgarskap i Kanada. Men nu vill han inte åka till Kanada eller Europa längre. Han säger att han kommer att begrava sin familj i Kobani och stanna kvar för att kämpa mot IS, eftersom allt har tagits ifrån honom och han har "inget att leva för."

Så om världen inte vill se några fler Aylan på stranden, behövs en kombination av följande: (1) stoppa tortyr och godtyckligt frihetsberövande från Assads regim, (2) stoppa regimens flygbombningar, (3) stoppa IS, (4) skapa säkra resvägar till Europa, (5) få Kanada och USA att ta emot fler flyktingar."
Inga kommentarer: