söndag 27 september 2015

Norge: De blå-blåa går tillbaka

...men framgång för vänsterkrafter
Högerns Erna Solberg fick känna på missnöjet med högerpolitiken

Norges val har kanske hamnat lite i skymundan i svensk rapportering. Visserligen kommunal- och fylketingsval, men ger ändå en tydlig vink om vart vindarna blåser. Partierna i den blå-blåa regeringen är valets stora förlorare. Medan vänstern i vid mening går fram, även den radikala vänstern.

Fremskrittspartiet, som satsade på nej till flyktingar som sin valfråga, gick tillbaka med 1,5 procentenheter till 9,7 procent, vilket är det sämsta resultatet sen 1991. Intressant eftersom det visar att även populistiska högerpartier kan drivas på defensiven. Förmodligen en konsekvens av att partiet i regeringsställning tvingats ta ansvar för impopulär högerpolitik samtidigt som solidaritetsrörelsen med flyktingar gått framåt.

Högerpartiet gör ett ännu större tapp, det handlar om en nedgång från 28 till 23,2 procent. Högerpartiet förlorar makten i Oslo, Bergen och en lång rad kommuner. Man faller från 123 till 70 ordföranden i kommunerna. 

I kontrast till detta står framgångarna för det norska Miljöpartiet och för vänstern. Danska Enhedslistens systerparti i Norge, Rödt, gjorde framgångar i lokalvalen. I Tromsö fick partiet över 14 procent av rösterna. I Nord-Norge har partiet nu en klar kommunal närvaro. I Oslo fick partiet fem procent. 

I nationell skala fick Rödt två procent av rösterna, trots att partiet långt ifrån ställde upp i alla kommuner. Om partiet kan konsolidera framgångarna kanske det blir ett genombrott i parlamentsvalet om två år.

Bloggar om politik, norge  Intressant


Inga kommentarer: