fredag 11 september 2015

Nu är det Löfvén som jävlas

...flyktingarna förföljs hela vägen
Släpp fram flyktingarna!

Många flyktingar har vittnat om hur illa behandlade de blivit, i Ungern, i Danmark och på andra håll. I Danmark ville nitiska poliser, myndigheter och politiker först till varje pris stoppa, hindra eller skicka tillbaka flyktingarna. Sen har man gjort helt om och släppt fram flyktingarna. Nu är det istället svensk polis och statsminister Stefan Löfvén som jävlas.

Jag skrev om hur Danmark bara jävlas. Och så var det. Det finns anledning att vara besviken på Danmark. Hon säger upp sitt danska medborgarskap för att hon har fått nog av dansk flyktingpolitik.

Men sen svängde det. Danska polisen tappade greppet. Många privatpersoner kom och hjälpte flyktingar att ta sig fram med bilar. Dansk polis förlorade kontrollen och lät det ske. På tågen över Öresund har det också setts mellan fingrarna om flyktingar saknat biljett.

Men nu är det i Sverige som det jävlas. Malmöpolisen ägnar nu kraft och tid åt att jaga människor som hjälper flyktingar över Öresundsbron. Det är skamligt. Det fanns en tid när människor som hjälpte flyktingar över Öresund sågs som hjältar.

Statsminister Stefan Löfvén tycker dock att det viktigaste är att "alla följer reglerna". Han hytter med fingret åt Danmark och anser att landet agerar fel när det släpper igenom tåg med flyktingar till Sverige.

Nyss har han stått på en stor demonstration och talat om vikten av solidaritet. Vi har i veckor följt flyktingarnas färd genom Europa och sett de svårigheter som rests för dem och hur myndigheters formalism till slut brutit samman. Men när flyktingarna äntligen står vid Sveriges port då ska de nitiskt stoppas. 

Tur att det finns så mycket medmänsklighet och engagemang från vanliga människor och gräsrots-organisationer. Det är det som gör världen lite bättre.

Bloggar om politik, flyktingar  Intressant


Inga kommentarer: