måndag 21 september 2015

Upp med skatten för de rika

...låt högern go bananas
Högerpolitiken ledde till ökade klassklyftor och sämre välfärd

Vi har sett följderna av skattesänkarpolitiken som pågick under många år. Sänkning av sjuka och arbetslösa. Ökad fattigdom. Förstörd välfärd. Dessutom har massarbetslösheten permanentats under tiden som skatterna sänktes.

Reinfeld och Borg sänkte skatterna med 140 miljarder. Innan dess var det också stora skatte-sänkningar. Nu går högern i taket för att den rödgröna regeringen höjer skatterna med några beskedliga tiotals miljarder. På näringslivets propagandister låter det som världens undergång.

Det finns några bra saker med regeringens budgetförslag. Det finns också riktigt dåliga saker. Men framför allt handlar det om en defensiv budget utan helhetsperspektiv. 

Ska vi få rättvisa och välfärd så kommer det att krävas en massiv omfördelning av samhällets resurser från rika till fattiga och vanligt folk och från privat konsumtion till offentliga investeringar i vård och omsorg, i byggandet av hyresbostäder och i övergång till en hållbar utveckling.

Det vill säga sådant som det finns angelägna behov av och som skapar nödvändiga jobb - vilket högern och kapitalet inte klarar av att tillgodose. Men då behövs också skatt efter bärkraft.


Bloggar om politik, regeringen  Intressant


Inga kommentarer: